Čakola čaka dovoljenje že od novembra

Dovoljenja za uporabo javnih površin, ki jih piranski gostinci vsako leto nestrpno pričakujejo, letos zamujajo bolj kot ponavadi. Gorazd Britovšek iz Čakole je ljudi, ki se usedejo na teraso, običajno legalno postregel vsaj maja, tokrat pa upa, da bo dovoljenje prispelo vsaj do konca sezone.

Lokal Čakola in še  16 drugih piranskih gostincev  sredi sezone 
dela  brez dovoljenja za uporabo javne površine. Foto: Alenka Penjak
Lokal Čakola in še 16 drugih piranskih gostincev sredi sezone dela brez dovoljenja za uporabo javne površine. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Gorazd Britovšek že osmo leto vodi lokal Čakola, za uporabo javne površine pa Okolju Piran odšteje 4000 evrov najemnine na leto. Obrazec, s katerim vsako leto zaprosi za dovoljenje, odda že novembra. Dovoljenje je običajno prejel februarja ali marca, znesek pa poravnal v več obrokih do konca leta. Kje se je z dovoljenjem zataknilo letos, mu doslej še nihče ni znal povedati. Ko je vprašanje zastavil županu Petru Bossmanu, mu je ta odgovoril, da ni nobenih težav. Zakaj potemtakem že devet mesecev čaka in ne dočaka dovoljenja?

Na občini Piran so nam povedali, da se je postopek izdaje dovoljenja za uporabo javne površine lokalu Čakola zapletel, in sicer zaradi zahteve neposrednih sosedov, da pridobijo status stranke v postopku izdaje tega dovoljenja. Do pravnomočne odločitve o statusu stranke v postopku tako odločanje o izdaji dovoljenja za uporabo javne površine ne bo mogoče.

Čakola prav tako ni edina, ki še nima dovoljenja. Še 16 gostincev gostom streže na površini, za uporabo katere nimajo potrebnega papirja. Vendar nobenemu ne grozi nobena kazen. Že marca smo napovedovali, da bodo v kratkem vsi gostinci dobili dovoljenja za uporabo javne površine, tudi tisti, katerih terase predstavljajo črne gradnje in jim je inšpektor zagrozil z rušenjem. Občina je namreč vsem šla na roko, občinski svet pa sprejel odlok, ki za zdaj onemogoča rušenje na črno postavljenih gostinskih teras.

Po informacijah, ki jih je pred dvema dnevoma pridobil Gorazd Britovšek, so medtem njegovo sosedo že izločili iz postopka. Na občini so nam to potrdili, vendar tudi povedali, da ima soseda še možnost, da se na odločitev pritoži, zato dovoljenja še ni možno izdati.

Britovška skrbi, da bo dovoljenje prejel komaj ob koncu sezone. “To pomeni, da bom prisiljen delati devet mesecev na črno in da ne bom imel možnosti plačila najemnine v več obrokih. Zaskrbljen sem. Seveda sem privarčeval denar za najem, pa vendar je težko delati na ta način,” o gostinskih skrbeh, ki se mešajo z birokratskimi, pove Gorazd Britovšek. ALENKA PENJAK


Najbolj brano