Čakajo in čakajo, kolesarske poti pa ni in ni

Krajani Seče že več let čakajo na kolesarsko pot, po kateri bi se lahko varno peljali ali sprehodili do Lucije. A je - kot kaže - še nekaj časa ne bodo dočakali, saj lastniki nekaj zemljišč, po katerih bi speljali pot, niso pripravljeni prodati.

Krajani Seče že več let opozarjajo, da potrebujejo kolesarsko 
pot do Lucije, saj je hoja in kolesarjenje po glavni cesti 
nevarno.  Foto: Helena Race
Krajani Seče že več let opozarjajo, da potrebujejo kolesarsko pot do Lucije, saj je hoja in kolesarjenje po glavni cesti nevarno.  Foto: Helena Race

SEČA > Pričakovanja in zahteve krajanov Seče so vrelišče dosegle že oktobra leta 2012, ko so zaradi predolgega čakanja na prehod za pešce, pločnike in kolesarsko pot ter pešpot organizirali protestni shod ob glavni cesti skozi kraj. To se jim je deloma obrestovalo, saj je direkcija za ceste (zdaj direkcija za infrastrukturo) uredila pločnike in prehod za pešce pri avtobusnen postajališču. Krajani Seče pa še vedno niso dočakali kolesarke poti do Lucije.

Dokumentacija je ...

“Občina Piran je sestankovala, zbirala dokumentacijo, plačevala ureditev nove projektne dokumentacije, vendar poti še danes nimamo. Žalosti nas, da predstavniki občine izvajajo aktivnosti izredno počasi, z nikakršno zagnanostjo. Na sestankih ni bilo zastavljenih terminskih rokov za dogovorjene aktivnosti, alternativnih rešitev niso zapisali, informacije smo dobivali zelo počasi,” pravi predstavnica krajanov Kristina Marsič. Zaradi tega se ji zdi, da občini ureditev kolesarske poti ni v interesu in da Sečo postavlja na stranski tir, čeprav je ureditev poti nujna zaradi varnosti. “Vsak dan sem jezna, ko vidim krajane, ki hodijo peš z vrečkami v rokah ob nevarni državni cesti in si mislim, da bi tik ob njej lahko varno hodili po urejeni trasi vse do Lucije. Prav vsak dan to razmišljam,” dodaja Kristina Marsič.

Občina je doslej pripravila projektno dokumentacijo za ureditev kolesarske steze ob glavni cesti od Seče do Lucije, kar jo je tudi nekaj stalo. “Celoten strošek projektne dokumentacije za sanacijo in ureditev pločnikov ter kolesarsko in pešpot skupaj z recenzijo znaša 13.069 evrov. V okviru te dokumentacije smo pridobili tudi soglasje direkcije za ceste, saj gre za varovalni pas ob državni cesti,” pojasnjujejo v občinski upravi.

... ni pa zemljišč

A dokumentacija ni dovolj. Zataknilo se je pri lastništvu zemljišč. Kolesarska pot bi bila speljana po obstoječi trasi Parencane, v drugem delu (od bencinskega servisa do semaforiziranega križišča v Luciji) pa prek zasebnih zemljišč tik ob cesti. Prav tu pa se zatika, saj se nekaj lastnikov s tem ne strinja oziroma niso pripravljeni svojih zemljišč prodati občini. Gre za nekaj sto kvadratnih metrov.

Na občini so razmišljali tudi o tem, da bi jih razlastili, a se je tudi tu ustavilo. “Ker so zemljišča v varovalnem pasu državne ceste, je razlastitveni upravičenec lahko le Republika Slovenija. A država tovrstnih urejanj ob pomanjkanju sredstev ne uvršča med prioritetne naloge, zato trenutno ne izvaja tovrstnih postopkov,” so v občinski upravi odgovorili na vprašanje občinskega svetnika Denisa Fakina, ki je v imenu krajanov Seče zastavil vprašanje o kolesarski poti.

Na občini so preverili tudi možnost, da bi kolesarsko pot speljali po povezovalni poljski poti med njivami, ki že sedaj povezuje oba kraja, a so tudi tu naleteli na težave zaradi zasebnih zemljišč. Tako nič ne kaže, da bi se krajani Seče lahko kmalu peljali ob glavni cesti do Lucije po kolesarski stezi. Poleg tega bo treba traso zdaj uskladiti še s traso bodoče hitre ceste.

“Iskanje traja že predolgo, žal tako dolgo, da bomo krajani ponovno razmišljali o protestnem shodu,” pravi Kristina Marsič.

HELENA RACE


Najbolj brano