Brezplačnih parkirišč v Luciji ni dovolj

V Luciji je parkirna stiska stanovalcev velika, občina pa težavo za zdaj rešuje s pomočjo Marine Portorož, ki dovoljuje, da stanovalci in obiskovalci brezplačno parkirajo na njihovem nasutju. Svojih površin občina nima in se tudi v prihodnje zanaša na Marino, ki naj bi v sklopu načrtov za gradnjo termalne riviere ob Cesti solinarjev zgradila več kot 200 parkirnih mest in garažno hišo. A ta parkirišča najbrž ne bodo brezplačna.

Občina bo stanovalcem blokov Obala 117 in 119 namenila manjše parkirišče pred blokom Obala 119. Lahko se zgodi, da bodo podobne zahteve zdaj posredovali tudi stanovalci drugih blokov, ki jih prav tako tare parkirna stiska. Na občini celovite rešitve še Foto: Tatjana Tanackovič
Občina bo stanovalcem blokov Obala 117 in 119 namenila manjše parkirišče pred blokom Obala 119. Lahko se zgodi, da bodo podobne zahteve zdaj posredovali tudi stanovalci drugih blokov, ki jih prav tako tare parkirna stiska. Na občini celovite rešitve še Foto: Tatjana Tanackovič

LUCIJA > Piranska občina bo v prihodnjih dneh na parkirišče pred blokom Obala 119 postavila tablo, da je tam parkiranje dovoljeno le za stanovalce blokov Obala 117 in 119. Na tak način rešuje parkirno stisko, ki bo nastala, ker so se stanovalci blokov Obala 123, 125 in 127 odločili, da svoje parkirišče zagradijo z zapornico.

Za zapornico ne potrebujejo soglasja

Na občini pravijo, da nimajo pristojnosti, da bi kakorkoli preprečili postavitev zapornice, čeprav se zavedajo, da bo to povzročilo precej težav, ker na tistem območju parkirnih mest primanjkuje.

“Soglasja občine Piran za postavitev zapornice ne potrebujejo, saj občina ni lastnica tega zemljišča, sodišče pa je odločilo, da tam ne poteka javna pot,” pojasnjujejo. Ker bodo z zaprtjem parkirišča najbolj prizadeti v blokih Obala 117 in 119, so se na občini odločili, da jim namenijo parkirišče v občinski lasti pred blokom Obala 119.

Poleg tega bo občina na stanovalce blokov, ki postavljajo zapornico, posredovala pobudo, če lahko tudi nekateri drugi stanovalci parkirajo na njihovem zemljišču. Ocenili so, da bo tam čez zimo približno 20 nezasedenih parkirnih mest. Olajševalna okoliščina pri tem naj bi bila, da imajo vsi bloki istega upravnika - podjetje Kommunio.

Stisko rešuje Marina Portorož

Na občini se zavedajo, da se zdaj lahko sproži plaz zahtev drugih stanovalcev okoliških blokov, ki prav tako nimajo dovolj brezplačnih parkirnih mest, vendar pojasnjujejo, da imata bloka 117 in 119 daleč najmanj parkirnih mest - zgolj deset. “Prostorski akt je sicer kot rešitev problematike parkiranja na tem območju predvidel gradnjo garažne hiše v TPC Lucija, vendar stanovalci te rešitve niso sprejeli, saj morajo parkirno mesto v garažni hiši bodisi odkupiti bodisi vzeti v najem,” pravi Slavica Tucakov iz piranske občine. Dodaja še, da stanovalci lahko brezplačno parkirajo tudi na bližnjem makadamskem parkirišču. Vendar tudi tisto ni v lasti občine ampak Marine Portorož, ki ga občini brezplačno ponuja v uporabo. Lahko bi se torej zgodilo, da tudi Marina zapre svoje zemljišče, ali začne pobirati parkirnino.

“Občina Piran v Luciji nima v lasti večjega zemljišča, ki bi ga lahko namenila za parkiranje. Je pa v območju občinskega podrobnega prostorskega načrta Termalna riviera predvidena ureditev novega zunanjega parkirišča ob Cesti solinarjev s kapaciteto 208 parkirnih mest,” še pojasnjujejo na občini. To parkirišče naj bi uredili najprej, torej še pred pričetkom gradnje hotelov in bazenov na sedanjem makadamskem parkirišču. A tudi to najbrž ne bo brezplačno.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano