Brez premožnega vlagatelja ne bo šlo

Piranska občina je objavila javni poziv, s katerim išče zasebnika, dovolj premožnega, da bi ji pomagal zgraditi že leta načrtovani Dom vodnih športov na Bernardinu. Ta bi bil namenjen pripravam vrhunskih jadralcev in organizaciji mednarodnih regat.

Fotomontaža umestitve bodočega Doma vodnih športov na 
Bernardin.
Fotomontaža umestitve bodočega Doma vodnih športov na Bernardin. 

PORTOROŽ > Naložba v Dom vodnih športov, ki bi ga gradili na območju Jadralnega kluba Pirat, je težka približno 1,5 milijona evrov. Piranska občina že ima v rokah projektno dokumentacijo, opravljene se tudi geomehanske raziskave in izdelan investicijski program. Prav tako ima že dve leti staro gradbeno dovoljenje.

Olimpijski komite Slovenije je še nezgrajenemu Domu vodnih športov podelil tudi licenco za regijski panožni center jadranja. S to skorajda titulo bi si občina pomagala na evropskih razpisih, pri ministrstvu za šolstvo in šport ter fundaciji za šport. A brez zasebnega denarja ne bo šlo.

Javni poziv, ki ga je piranski župan Peter Bossman nazadnje napovedoval pred dobrim letom, je končno objavljen. Naložbo vodi Matjaž Ukmar, direktor Športnega in mladinskega centra Piran, ki poudarja, da Dom vodnih športov jadralci potrebujejo in da je njegova gradnja “prednost”.

Tam bi imeli jadralni klubi urejene prostore za klubsko delovanje, pripravo in hrambo plovil in navtične opreme ter za prirejanje državnih in mednarodnih jadralnih regat. V načrtu je, da bi Dom vodnih športov postal vodilna infrastrukturna baza vrhunskega jadralnega športa v Sloveniji in tudi izven meja.

Poleg novega klubskega objekta in hangarja je načrtovana tudi preureditev dovozov, parkirišč, zelenic in manipulativnih ploščadi za jadralsko - regatne športne aktivnosti. Novi objekt bi stal neposredno ob sprehajalni poti in kolesarski stezi. Uporabljali bi ga tako za programe športne rekreacije, športa otrok in mladine, kakovostnega in vrhunskega športa kot za organizacijo različnih prireditev, ki pritegnejo veliko število obiskovalcev. Zasebnik, ki bi podpisal javno-zasebno partnerstvo, bi dobil v dolgoročni najem prostore v prvem nadstropju, ki bi jih lahko namenil za restavracijo ter trgovine z jadralsko opremo in s športno opremo. ALENKA PENJAK


Najbolj brano