Brez bančne garancije bi imela občina težave

Med sodnimi spori, ki so si sledili po obnovi piranskega mandrača, je tudi tožba piranske občine zoper podjetji Grafist in Adriaing. Občina od njiju zahteva izročitev skoraj 400.000 evrov vredne bančne garancije za odpravo poškodb. Brez pisne garancije lahko občino v primeru revizije doletijo tudi težave.

Piranski mandrač so začeli obnavljati konec leta 2010 in ga 
uradno odprli oktobra 2012. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Piranski mandrač so začeli obnavljati konec leta 2010 in ga uradno odprli oktobra 2012. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Čez mesec dni naj bi sodnica Špela Grilc odločila, kdo ima prav v sporu med Občino Piran ter Grafistom in Adriaingom, ki sta ob obnovi piranskega mandrača skupaj s Stavbenikom oblikovala konzorcij. Občina je takrat pogodbo sicer sklenila s Stavbenikom, to pa še dodatni pogodbi z Grafistom in Adriaingom.

Občina zdaj zahteva izročitev skoraj 400.000 evrov vredne bančne garancije za odpravo poškodb, ki bi lahko nastale med gradnjo mandrača. Konzorcij gradbincev je resda vodil Stavbenik, ki je v stečaju, ker pa sta Grafist in Adriaing še vedno zdrava in delujoča, je dolžnost izstavitve bančne garancije po mnenju občine prešla na njiju.

Adriaing je pred časom že tožil piransko občino in zahteval, naj mu plača 490.000 evrov za opravljena dela. Občina je namreč denar nakazala Stavbeniku, ki bi moral iz tega deleža poplačati tudi svoja partnerja, a tega ni storil. Adriaing je tožbo izgubil, sodba je že pravnomočna. Sodišče je odločilo, da je občina svoje obveznosti do Stavbenika izpolnjevala, notranja razmerja med Stavbenikom ter Grafistom in Adriaingom pa da niso bila njena skrb.

Jože Andrejašič, prokurist Adriainga, je še vedno prepričan, da so do tega denarja upravičeni: “Če občina hoče, da ji damo bančno garancijo, naj nam najprej plača za opravljena dela.”

V tožbi zoper občino je Adriaing med drugim opozarjal, da so jih že v času gradbenih del opozorili, da jim Stavbenik ne plačuje. Opirali so se tudi na mnenje računskega sodišča, v katerem je pisalo, da mora partnerje in podizvajalce plačati občina neposredno, če tega ne stori Stavbenik.

“Člani konzorcija odgovarjajo naročniku del, v tem primeru Občini Piran, in sicer solidarno. Za plačilo obveznosti, kamor sodi tudi izročitev bančne garancije, lahko občina terja vsakega od partnerjev v konzorciju,” pojasnjuje odvetnica piranske občine Vesna Cukrov.

Bančna garancija občini pripada po pogodbi, zahtevata pa jo tudi slovenska in evropska zakonodaja. Odvetnica pravi, da je občina obe podjetji že pozivala, naj jo predložita, vendar je bila neuspešna in jo je bila prisiljena sodno izterjati. “Predložitev garancije ne pomeni, da jo bo občina kadarkoli tudi unovčila. Vendar občina ta papir potrebuje, če pride, na primer, do revizije,” dodaja Vesna Cukrov.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano