Brecelj s 500 evri vznemiril Koper (video)

“Ni bil rop, ni bilo nasilja, ničesar protizakonitega ni bilo!” je zgodaj popoldne v avli Banke Koper vpil Marko Brecelj in stavbo zadovoljen zapuščal s samokolnico, v kateri je prevažal 120-kilogramski tovor: 500 evrov občinske podpore si je dal izplačati v kovancih za en cent. Pozneje jih je med performansom Štetje v jeseni “po nesreči” razsul pred županovim sedežem na Verdijevi ulici.

Marko Brecelj (s pokrivalom) je 120-kilogramski tovor kovancev “po nesreči” razsul prav pred županovim sedežem na 
Verdijevi ulici. Foto: Andraž Gombač
Marko Brecelj (s pokrivalom) je 120-kilogramski tovor kovancev “po nesreči” razsul prav pred županovim sedežem na Verdijevi ulici. Foto: Andraž Gombač

KOPER > V Društvu prijateljev zmernega napredka s tolikšno denarno podporo “sunku kulture” Koperground niso zadovoljni, je zbranim pojasnil Marko Brecelj: “Za svoje programe potrebujemo veliko več. In prepričani smo, da gre javni denar v napačne smeri.”

Zato se je pionir mehkega terorizma s skupino podpornikov odločil za provokativen performans. Najprej so zakorakali v avlo Banke Koper, kjer so Breclju že poprej odobrili izplačilo 500 evrov v kovancih za en cent. Vendar se je pri prevzemu zataknilo. Varnostniki so Breclja opozorili, da v prostor ne sme vstopiti s samokolnico. “Kje piše, da tega ne smem storiti?! Noben dokument, noben zakon ne pravi tega!” je vzrojil Brecelj, si izboril pot do okenca in po nekaj vročih besednih spopadih naposled v samokolnico naložil težek tovor.

Sprevod z dragoceno samokolnico na čelu je krenil čez Prešernov trg ter se po Župančičevi in Čevljarski ulici sprehodil do Titovega trga. Za krmilom samokolnice se je izmenjalo več parov rok, Brecelj pa je mimoidoče vabil, naj si roke brezplačno umijejo v denarju, ki ga je darovala “kimoglava uprava Mestne občine Koper pod vodstvom nebodotičnega uma župana Borisa Popoviča”. Pred županovim sedežem na Verdijevi ulici je “po nesreči” prevrnil samokolnico, razsuti tovor pa so mu tovariši nazaj pomagali naložiti z lopatami.

Povorka - pridružili so se ji tudi mladi z Goriškega, ki bodo v Dornberku kmalu uradno odprli klub Zali hrib - je pohod sklenila pred Boteginom, sedežem društva na Glagoljaški ulici. Tam je Brecelj povzel performans in nastopil zoper žičnato ogrado na južni meji: “Zarezala je tudi v Istro, ki je večnarodnostna! A žica je samo posledica našega katastrofalnega članstva v Natu. Katastrofalno je tudi, da država Slovenija podpira ameriško, anglosaško in evropsko širjenje Demokracije in Svobode z orožjem.”

Pojasnil je še, da bodo kovance, ki so jim tega dne služili kot “scenski rekvizit”, postopoma vračali na bančni račun.

Željko Pelicon, član Marionetne uprave Ustanove Pohorski bataljon, ki povezuje nevladne mladinske centre, je strnil vtise z obrednega vsakoletnega srečanja z ministrico za šolstvo na Brdu pri Kranju in z “neplodnega” sestanka vladnega sveta za mladino z nevladnimi organizacijami. Poročal je tudi, da so se soborci pred nekaj dnevi v Mariboru dogovorili, da bodo še okrepili delovanje Ustanove Pohorski bataljon.

Producent filma Štetje v jeseni Janez Leban iz Tolmina je pojasnil, da jim bo posnetek koprskega performansa služil kot “trailer”, reklama za film, posnet v sedmih krajih bivše Jugoslavije. Premierno ga želijo predvajati na prihodnjem Festivalu slovenskega filma. ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano