Božički delijo vrečke za biološke odpadke

Božički v uniformah Komunale Koper so včeraj v koprskem mestnem jedru trkali na vrata in gospodinjstvom delili rjava vedra in vrečke za ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov. V nekaj tednih jih bodo po vsej koprski in ankaranski občini razdelili 22.000.

Božički v uniformah Komunale Koper so včeraj v koprskem mestnem jedru trkali na vrata in gospodinjstvom delili rjava vedra in vrečke za ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov.  Foto: Vojko Rotar
Božički v uniformah Komunale Koper so včeraj v koprskem mestnem jedru trkali na vrata in gospodinjstvom delili rjava vedra in vrečke za ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov.  Foto: Vojko Rotar

KOPER > Po novem bo vsako gospodinjstvo na območju Mestne občine Koper in občine Ankaran dobilo majhen rjav zabojnik oziroma vedro z luknjicami s prostornino sedem litrov in paket vrečk, namenjenih biološko razgradljivim odpadkom. Vanje bodo odmetavali kuhinjske odpadke, ostanke hrane, sadja in zelenjave, čajne vrečke, tudi hrano s pretečenim rokom uporabe (ki pa jo je treba vzeti iz embalaže) ... Ko se bo vrečka napolnila, jo bodo morali odnesti v rjav zabojnik na ekološkem otoku.

V prvih paketih, ki so jih sodelavci Komunale začeli deliti včeraj v koprskem mestnem jedru, kjer jih je na delo pospremil tudi v.d. direktorja Komunale Gašpar Gašpar Mišič, bo vsako gospodinjstvo dobilo 33 vrečk. Nato bodo vsake štiri mesece skupaj s položnico za obračun ravnanja z odpadki na dom dobili nov paket 48 vrečk. “Prvič smo želeli stopiti v stik z občani, jim pojasniti, kako poteka zbiranje odpadkov in jih tudi na tak način spodbuditi, da začnejo prihajajoče novo leto z večjo okoljsko osveščenostjo,” je pojasnil predstavnik za stike z javnostmi na Komunali Vojko Rotar.

Novost, pri kateri je Komunala za nakup rjavih veder odštela 20.000 evrov, letno pa bo imela z vrečkami 88.000 evrov stroškov, se za zdaj na položnicah gospodinjstev ne bo poznala; vedra in vrečke so že všteta v stroške ravnanja z odpadki. “Je pa namen akcije zmanjšanje količin mešanih odpadkov, ki jih odložimo v črne zabojnike, in s tem tudi stroške prevoza in odlaganja,” dodaja Rotar.

Prav biološki odpadki so namreč največji problem - če jih odvržemo med druge frakcije odpadkov, ki so pripravljeni na recikliranje, jih tako zamažemo, da jih ni mogoče ponovno uporabiti. Med mešanimi odpadki pa konča kar četrtina biološko razgradljivih, ki bi jih morali odvreči v rjave zabojnike. V njih bo do konca letošnjega leta na območju občin Koper in Ankaran končalo od 1800 do 1900 ton biološko razgradljivih odpadkov.

Gospodinjstva bodo prejela toliko vrečk, da jih bodo lahko zamenjala vsake tri dni. Na Komunali ocenjujejo, da je to za povprečno družino dovolj. Če jih bo komu kljub temu zmanjkalo, pa ga pozivajo, naj nabavi svoje vrečke, pri čemer je pomembno, da so biološko razgradljive. Za to bodo morali poskrbeti tudi tisti, ki imajo svoje kompostnike in so zato oproščeni plačila odvoza za biološke odpadke. Rjava vedra in prvi paket vrečk bodo dobili, nato pa bodo morali vrečke kupiti sami.

HELENA RACE


Najbolj brano