Bossman in Staničić gladita spor

V Hotelih Bernardin si želijo na diplomatski način omiliti in morda celo rešiti spor, ki je v minulih tednih precej zaostril odnose med to turistično družbo in vodstvom piranske občine. Prva moža Bernardina in Pirana, Kristjan Staničić in Peter Bossman, sta si pred dnevi izmenjala vljudnostne stavke, ki naj bi kmalu prerasli v konkretno dogovarjanje.

Peter Bossman: “Težav ne vidim v  Hotelih 
Bernardin, temveč v njegovih lastnikih, ki 
potrebujejo denar.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Peter Bossman: “Težav ne vidim v Hotelih Bernardin, temveč v njegovih lastnikih, ki potrebujejo denar.”  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Novi predsednik uprave Hotelov Bernardin Kristjan Staničić pravi, da sta se po njegovem imenovanju s piranskim županom Petrom Bossmanom prvič srečala na vljudnostnem sestanku prejšnji teden.

V pogovoru sta se neizbežno dotaknila tudi aktualnega spora zaradi ceste. “Strinjala sva se, da je treba ta spor preseči s konstruktivnim dialogom, tako da bo v skladu z interesi občine Piran in naše turistične družbe,” je optimističen Staničić.

Župan odločno, a z odprtimi vrati

Po nedavni seji občinskega sveta, kjer je Bossman napovedal odločne poteze in nepopustljivost do zahtev iz Bernardina, tamkajšnji novi turistični šef vseeno upa, da bodo že v bližnji prihodnosti na uradnem sestanku umirili strasti in našli rešitev v dobrobit vseh.

Kaže, da kljub vsemu odprta vrata pušča tudi Bossman, ki je že na seji prejšnji četrtek namignil, kako upa, da bodo vendarle dosegli kompromis in da sploh ne bo prišlo do prvega branja odloka, s katerim bi kar sredi turističnega naselja Bernardin znova vzpostavili prometno povezavo med Fornačami in Portorožem. “S Staničićem sva se srečala in upam, da bova čim prej dosegla kompromis. Še enkrat bom ponovil; težav ne vidim v Hotelih Bernardin, temveč v njegovih lastnikih, ki potrebujejo denar,” ocenjuje Bossman.

Res je, da so na prejšnji seji svetniki odločali zgolj o sklepu za začetek priprave prostorskega načrta Cesta Bernardin, kar pa še ne pomeni, da na mize ne bodo zelo kmalu dobili tudi konkretnejše dokumentacijo za uresničitev te zamisli. Prihodnja seja naj bi bila že 22. decembra, zato časa za razmišljanje ni veliko. Še posebej, ker obstaja realna možnost, da bodo že takrat na dnevni red uvrstili odlok, ki je za marsikaterega piranskega svetnika “znanstvena fantastika” in povsem neuresničljiv tako s finančnega kot gradbenega vidika. Bossman je sicer svetnike miril z besedami: “Če Hoteli Bernardin ne bodo naredili ničesar glede ceste čez hrib, tudi občina ne bo naredila ničesar v zvezi s cesto skozi turistično naselje.”

Tožba in protitožba

Spomnimo, da so Hoteli Bernardin septembra proti občini vložili tožbo, s katero zahtevajo plačilo odškodnine in neupravičene obogatitve v višini dveh milijonov evrov. Sklicujejo se na to, da piranska občina na papirju ni lastnica zemljišč, na katerih je bila zgrajena cesta, ki s hriba vodi v mesto. Zemljišča bi po besedah piranskega župana že zdavnaj morali vrniti občini. V turističnem podjetju pa se temu upirajo in trdijo, da je rok za vrnitev že zdavnaj zastaral in da občina pač ni izkoristila svoje priložnosti.

Povračilni ukrep je nasprotna tožba, ki jo je vložila občina in s katero nameravajo dokazati, da so zemljišča, po katerih poteka cesta, njena. Prav tako bodo dokazovali, da so občinske tudi vse parcele izven turističnega kompleksa Bernardin, torej nad cesto. Skupno gre za 245.000 kvadratnih metrov površin, ki jih v občini pričakujejo nazaj. So pa med drugim poskrbeli tudi za zaznambo spora, kar pomeni, da bodo morebitni kupci seznanjeni, da omenjenih parcel ne morejo kupiti, dokler sodba ne bo končana.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano