Bossman bi razlastninil Marino

Kar sami bomo zgradili zdravstveni dom v Luciji in to za manj kot šest milijonov evrov, kolikor je bila številka, ki so jo obelodanili v Marini Portorož, napoveduje piranski župan Peter Bossman. Pravi, da bo občina ponovno pridobila v last park Sonce v Luciji, a ne za vsako ceno. Parcele bodo najprej zavarovali z zaščitnimi ukrepi, nato bodo sprejeli prostorski akt in Marino gladko razlastninili.

Piranski župan pravi, da bo občina ponovno pridobila v 
last park Sonce v Luciji, a ne za vsako ceno. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Piranski župan pravi, da bo občina ponovno pridobila v last park Sonce v Luciji, a ne za vsako ceno. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Marina Portorož je zakupno pogodbo za Park sonce v Luciji, ki je bila sicer sklenjena za obdobje petih let z možnostjo odpovedi s šestmesečnim odpovednim rokom, prekinila 16. julija letos in občino obvestila, da želi zemljišče v parku prodati.

“Občina vsekakor ima interes pridobiti ta zemljišča v last in bo za ta namen predvidela tudi denar v proračunu, vendar ne za vsako ceno. Še zlasti ne za tako nesprejemljivo visoko, kot so jo postavili zdaj. Govora je o 3,6 milijona evrih,” pojasnjuje piranski župan Peter Bossman. Pogovori o morebitnem odkupu se sicer nadaljujejo, bo pa svetnikom na občinski seji prihodnji teden predlagal, da zaradi načrtovanega umika investitorja ustavijo postopek priprave prostorskega načrta za območje Lucija Center in začnejo priprave za nov prostorski načrt park Sonce.

S tem namerava občina začasno parkovno ureditev spremeniti v trajno. Župan bo tudi predlagal sprejem začasnih ukrepov, s katerimi bo občinski svet lastniku preprečili gradnjo na teh zemljiščih. To mu sicer omogoča zakon. Bossman ocenjuje, da se je Marina potegnila nazaj, ker je bilo javno mnenje proti prevelikemu številu stanovanjskih enot, ki so jih predvideli na tem območju, naložba pa se jim zaradi tega ne bi več tako izplačala. “Ko bomo sprejeli nov prostorski akt, v katerem bomo dorekli lokalni skupnosti prilagojene razvojne smernice, bomo začeli postopek za razlastitev Marine in bomo tudi določili odškodnino, ki ji bo pripadla,” še napoveduje Bossman.

“Lokalna skupnost se bo odločila, kaj graditi, zagotovo nam ne more nek investitor postaviti pogojev, kaj moramo mi narediti zanje,” je prepričan piranski župan. Zanimivo, da bi bilo po zdaj veljavnem prostorskem aktu na območju nekdanjega kartinga oziroma zdajšnjega parka Sonce moč graditi športni stadion. Kaže, da se župan bolj ogreva za zdravstveni dom, saj meni, da v Evropi ne bo težko dobiti denar na kakšnem razpisu za gradnjo energetsko varčnih stavb. “Zdravstveni dom bomo zgradili še v tem mandatu,” obljublja.

Direktorja Marine Portorož Sebastjana Selana preseneča občinska napoved o razlastitvi parcel parka Sonce. “Občina nima podlage za kaj takega. Gre za kazanje mišic pred Marino,” ne ovinkari. Pove, da pravniki že preučujejo zadeve in ugotavljajo, da občina nima pravnih podlag, zato bodo vložili tožbe.

Selan trdi, da občini niso postavili cene za vrnitev teh zemljišč. “Poslali smo cenitev, ki je bila res 3,6 milijona evrov, in pričakovali, da se bomo dogovorili za ceno. Ponudba občine je bila 32 evrov na kvadratni meter, kar je v primerjavi z drugimi primerljivimi zemljišči zelo nizka cena. Naših je namreč 13.000 kvadratnih metrov,” pravi Selan. Prepričan je, da želi občina na takšen način znižati vrednost zemljišč, da bi jih nato sama pridobila v last. To pa še ni konec Selanovih očitkov o nekorektnosti občine. “Zavajajo, ko pravijo, da smo dvignili roke od projekta center Lucije. Marino Portorož še vedno zanima tudi gradnja termalne riviere. Če bo občina izkazala interes za to, bo šel projekt naprej,” napoveduje Selan.

Smešna se mu zdi tudi napoved glede povišanja občinske koncesnine za upravljanje pristanišča. “Imamo veljavno pogodbo, ki je ni možno prekiniti. Smo jo vedno spoštovali. Podražitev je želja občine, da pridobi več denarja,” ocenjuje Selan.

HR, NH


Najbolj brano