Bonifika je vabljiva tudi pozimi

Ko smo se minule dni v dopoldanskem času sprehodili po športnem parku Bonifika, nas je presenetilo, koliko rekreativcev je - kljub nizkim temperaturam - teklo in se razgibavalo na zunanjih fitnes napravah. Polno je bilo tudi otroško igrišče, v bližnjem gibalnem parku pa so starejši preskušali njim prilagojene naprave.

V gibalnem parku imajo tudi starejši možnost za kakovostno in njim prilagojeno varno vadbo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V gibalnem parku imajo tudi starejši možnost za kakovostno in njim prilagojeno varno vadbo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Športno-rekreacijski park Bonifika je z novimi infrastrukturnimi naložbami postal priljubljeno stičišče rekreativcev in družin. Ker je v Istri podnebje milejše, pa je ta mestna zelena oaza očitno privlačna tudi v zimskem času.

Med lahkotnim tekom smo se pridružili Zdenki Islamovič, ki pravi, da je redna obiskovalka. “Na Bonifiko pridem skoraj vsak dan. Všeč mi je, ker je območje lepo ozelenjeno in v bližini ni avtomobilov, saj bi me med rekreacijo zelo motili izpušni plini. Trim steza je odlična, večkrat sem že tudi preskusila naprave v gibalnem parku za starejše,” je zadovoljna.

Posebni vadbeni park so namestili, ker želijo spodbuditi športno aktivnost starejših. Naprave so namreč prilagojene njihovi telesni pripravljenosti. Park so postavili v okviru čezmejnega projekta Pangea, v katerem sodelujeta Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem in koprska občina. V gibalnem parku smo srečali Bolgara Krasimira Nikolova, ki kar ni mogel prehvaliti zunanjega fitnesa za starejše. “V prostem času pridem večkrat sem in se razgibam. Vse je prilagojeno potrebam tistih, ki nismo prav vešči zahtevnejših treningov,” meni. Sredi vrveža na bližnjem otroškem igrišču, ki so ga dopolnili z novimi igrali za najmlajše, ogovorimo še Danico Peltekovsko. Z vnučki rada zaide na Bonifiko. “Krasno je, ker ni prometa in se lahko otroci razživijo. Igrala so enkratna, prilagojena vsem starostim,” pove.

Sicer pa so pred kakšnim mesecem v ŠRC Bonifika, s katerim upravlja koprski javni zavod za šport, sklenili tudi obnovo nekaterih dotrajanih športnih površin. Zamenjali so umetno travo na manjšem in večjem pomožnem stadionu. Nove so povezovalne poti med igrišči, medtem ko trim steza zdaj meri natanko kilometer. Športno območje so dopolnili z novimi klopmi, koši za smeti in nekaj dodatnimi zunanjimi fitnes napravami.

Leseno barako in začasne objekte, v katerih so dolga leta delovali Tenis klub Koper, Smučarski klub Koper, zdaj že zaprta okrepčevalnica in povsem dotrajane sanitarije, so porušili. Na njihovo mesto pa so namestili montažne zabojnike in v njih uredili sanitarije s prhami ter klubski prostor. Lokal oziroma okrepčevalnica za zdaj nista predvidena, športniki in rekreativci si bodo lahko še naprej postregli s toplimi napitki in osvežilnimi pijačami iz avtomatov, ki jih bodo kmalu namestili pod nadstrešek.

V javnem zavodu za šport so zadovoljni, da je športni park zdaj dobil zaokroženo podobo. Prepričani so, da tako popolnega območja, kjer bi vsak rekreativec in športnik našel svoj prostor pod soncem, ni najti daleč naokrog. Da bi se čimbolj približali potrebam in željam različnih uporabnikov, so uredili še večnamensko ploščad, kjer je mogoče namestiti prireditveni šotor ali podobno prizorišče.

Trženje nekaterih objektov (teniško in nogometno igrišče na Bonifiki, bazen v Žusterni, balinarska dvorana na Markovcu, igrišče v Dekanih) predstavlja 20-odstotni proračun, s katerim upravljajo v javnem zavodu, medtem ko jim koprska občina za delovanje zagotovi dober milijon evrov na leto. NH


Najbolj brano