Bolnišnica bi tržila priveze, a jih ne sme

Lastniki plovil, ki imajo svoje čolne brez najemniške pogodbe privezane v manjšem mandraču znotraj območja Ortopedske bolnišnice Valdoltra, so te dni prejeli poziv za umik iz pristana. Potezo so pospremili z negodovanjem in protestnim pismom vodstvu bolnišnice. Opozarjajo, da si ta ne more lastiti morja, ker za to nima koncesije. Vztrajajo, da se bodo po ureditvi mandrača vrnili na “svoja” privezna mesta.

 Ortopedska bolnišnica Valdoltra bi rada tržila priveze v manjšem mandraču znotraj bolnišničnega območja, a se država s tem ne strinja. Foto: Nataša Hlaj
Ortopedska bolnišnica Valdoltra bi rada tržila priveze v manjšem mandraču znotraj bolnišničnega območja, a se država s tem ne strinja. Foto: Nataša Hlaj

VALDOLTRA > Iz vpisnika čolnov je razvidno, da si je privez v bolnišničnem mandraču omislil tudi Ankarančan Sergio Angelini.

Pravi, da poziva za umik ni prejel, da pa pozna marsikoga, ki ga je pismo pričakalo v nabiralniku in ga je poteza vodstva ortopedske bolnišnice nemalo presenetila. “Vem, da je v preteklosti obstajal spisek lastnikov plovil, ki so se s pokojnim skrbnikom tega območja dogovorili, da se lahko privezujejo v pristanu. Tudi sam sem med njimi,” spomni.

Bolnišnica nima vodne pravice

Prepričan je, da bolnišnica ne more nikomur omejevati dostopa do obalnega pasu, saj da za upravljanje s tem predelom nima ne koncesije ne ustreznega dovoljenja. “Skupina lastnikov plovil je o tem obvestila vodstvo bolnišnice, vendar v dveh tednih na naša vprašanja še niso uspeli odgovoriti,” je nezadovoljen Angelini.

Ob tem se poraja vprašanje, kako je mogoče, da lahko državni zdravstveni zavod sploh upravlja z morskim akvatorijem, saj za to nima ustreznega dovoljenja agencije za okolje ali ministrstva za okolje in prostor.

Direktor bolnišnice Radoslav Marčan tega ne zanika. Pravi, da za izdajo soglasja niti nikoli niso oddali vloge. Po njegovih besedah bolnišnica upravlja z vsemi objekti na svojem območju, vključno s pomolom, na katerem so privezana manjša plovila. Marčan poudarja, da akvatorija ne uporabljajo in na njem po svojih močeh zgolj skrbijo za čistočo.

“Vse to je bolnišnica v preteklosti zgradila z lastnim denarjem, da bi lahko učinkovito in uspešno izvajali zdravljenje otrok s tuberkulozo. Plažo s pomolom smo nameravali uporabljati za terapije, kot jih je predvidevala takratna doktrina,” spomni. Zunanji večji pomol pa so zgradili, ker naj bi tam privezovali večje barke, ki so prevažale potnike. V bolnišnici so opazili, da je v zadnjem obdobju večje število lastnikov svoja plovila nenadzorovano vezalo na pomol. Skrbi jih tudi, ker je na nekaterih delih prišlo do uničevanja pomola in celo tatvin na posameznih plovilih. Razmere želijo urediti, zato so lastnike plovil pozvali, naj čolne umaknejo iz mandrača.

Marčan navaja, da bodo notranjost pristana očistili, ker so se v njem nakopičile usedline, odpadki in železje. Pravi, da so čistilno akcijo zaupali potapljačem, ki bodo to naredili brezplačno v okviru treningov potapljanja. Čeprav so nekateri namigovali, da bolnišnica načrtuje poglabljanje mandrača, pa direktor to zanika.

Na potezi direktor in župan

Kako torej Marčan odgovarja na očitke, da bi radi v bolnišnici Valdoltra služili s trženjem privezov. Pravi, da so doslej skrbeli za čistočo in urejenost tega predela, vendar za priveze niso dajali soglasij. “Za tovrstno dejavnost nismo uspeli pridobiti soglasja ministrstva za zdravje. Vlada, ki je naša ustanoviteljica, je namreč zavrnila predlog za trženje priveznih mest,” priznava.

Lastniki plovil za sidranje na pomolu in v mandraču bolnišnici niso plačevali nič. Kako bo v prihodnje? Se bodo lahko vrnili? Marčan napoveduje, da bo to tema pogovora z županom občine Ankaran Gregorjem Strmčnikom.“Obstaja možnost privezovanja tudi v bodoče, vendar upoštevajoč pogoje, ki jih bo določila bolnišnica, zato da zaščiti lastne interese,” še ocenjuje direktor ortopedske bolnišnice. Optimističen je tudi Strmčnik, ki pravi, da bodo zagotovo našli kompromisno rešitev za dobrobit občanov in bolnišnice.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano