Bolj kot prebežnikov se bojijo poplav

Krajane ob Dragonji, ki živijo ali imajo kmetijska zemljišča v neposredni bližini reke, je včeraj pošteno presenetil bager, ki je čistil njen desni breg, da bodo lahko namestili žičnate ovire. O posegu so jih odgovorni le ustno obvestili šele predvčerajšnjim pod večer. “Ne vemo, kaj nas čaka potem, ko bodo postavili ograjo. Najbrž ne bo prijetno. So nam pa zagotovili, da bomo imeli do svojih kmetijskih zemljišč in reke neoviran dostop,” je včeraj povedal Igor Kramersteter, ki ima domačijo tik ob reki.

Včeraj so  začeli z bagerjem pripravljati teren ob desnem 
bregu reke Dragonje, saj nameravajo v smeri proti Škrlinam 
postaviti približno tri kilometre žičnatih ovir.  Foto: Lea Kalc Furlanič
Včeraj so začeli z bagerjem pripravljati teren ob desnem bregu reke Dragonje, saj nameravajo v smeri proti Škrlinam postaviti približno tri kilometre žičnatih ovir.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DRAGONJA > “O tem, da bodo čistili desni breg Dragonje in tja položili žičnate ovire, nas je rajonski policist obvestil šele predvčerajšnjim pod večer,” je povedal Igor Kramersteter. Z družino živi v hiši med mejnima prehodoma Dragonja, le nekaj metrov stran od reke Dragonje. Ker za svojo kmetijo, od katere živi vsa družina, potrebuje vodo iz reke, naj bi odgovorni na mestu, kjer dostopa do reke, v žičnati ograji namestili panelna vrata s ključavnico. A uradno o tem ne ve še ničesar, je še pojasnil Kramersteter.

Malo višje ob reki pa je bager včeraj že s polno paro čistil breg Dragonje, kamor bodo polagali žičnate ovire. Namestili naj bi jih približno tri kilometre v smeri proti Škrlinam. “Mene nihče ni obvestil, niti pisno niti po telefonu, da pripravljajo teren. Po naključju sem izvedel, kaj se dogaja, in sem prišel pogledat. Ob reki imam namreč nasad breskev in nekaj njiv. Šavje, grmičevje in posekano drevje odlagajo tudi na moje zemljišče. Na srečo je dostop do sadovnjaka drugod, čeprav so nam obljubili, da bodo ceste in dostope do njiv pustili proste,” je posege zaradi ograje nekoliko zaskrbljeno včeraj predstavil Silvano Prodan iz Nove vasi.

Njegov sosed Mario Gregorič, ki ima ob Dragonji njive, te pa mejijo na poljsko pot ob reki, na katero bager odlaga zemljino in vejevje, se je z nenapovedanim posegom nekoliko sprijaznil, češ: “Hm, če gre za višjo silo, za ukrep, ki ga je sprejela država, je treba potrpeti. Vendar menim, da bi bilo prav, če bi odgovorni krajane pravočasno obvestili, kaj se bo dogajalo.”

Kakor je bilo včeraj razbrati, prebivalcem ob Dragonji ni prijetno. Skrbijo jih morebitni prebežniki ter še ugotavljajo, da bo rastlinje, ki je ob reki zelo trdoživo, v letu dni žičnato oviro povsem preraslo, “predvsem pa nas je strah, kako bodo odslej čistili vodotoke v dolini Dragonje, ki tako radi zlovešče poplavljajo ravno zaradi neustreznega vzdrževanja. Saj se še spomnimo, kako je Dragonja zalila poldrugi meter hiš in kakšno škodo smo zaradi poplav že nekajkrat utrpeli prebivalci,” je še opozoril Kramersteter.

Ob delu reke, ki teče med mejnima prehodoma Sečovlje, pa včeraj še ni bilo videti bagrov. Desni breg je tam kar prehoden, le na nekaterih mestih je zaraščen s trstiko. Eden od bližnjih prebivalcev, Joško Joras, dogajanja ni želel komentirati.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano