Bojan Križaj bi delal posel na Belvedurju

Nekdanji zelo uspešni slovenski smučar Bojan Križaj je od novembra lani lastnik večjega zemljišča in nekaterih delov propadajoče Kemiplasove živinorejske farme na Belvedurju pri Hrvojih. Po nekaterih informacijah naj bi se na tej lokaciji lotil posla s sončnimi celicami. Da se še marsikaj plete v ozadju, pa daje slutiti tudi preklicana dražba minuli četrtek, na kateri so nameravali najti kupce preostalih parcel in stavb nekdanje farme.

Z rdečo barvo so  označene površine na propadajoči  farmi na Belvedurju, ki so od novembra lani v lasti nekdanjega smučarja Bojana Križaja.
Z rdečo barvo so označene površine na propadajoči farmi na Belvedurju, ki so od novembra lani v lasti nekdanjega smučarja Bojana Križaja. 

TOPOLOVEC > “To je zasebna stvar, ki je ne nameravam deliti z javnostjo. Sicer pa moram pred tem rešiti še marsikaj drugega,” je pogovor z nami včeraj zavrnil Bojan Križaj, ki se je po končani smučarski karieri podal v podjetniške vode.

V Kemiplasu skeptični do Križajeve lastnine

Po podatkih zemljiške knjige je Križaj lastnik dobrih 12.811 kvadratnih metrov površin na Belvedurju, do katerih ima lasten dostop. Poleg velikega kmetijskega zemljišča je pod svoje okrilje pridobil tudi opuščeni bazen za gnojnico in tri silose ter del dvorišča in zadnji del starega hleva. Ker se kupljene nepremičnine nahajajo na pobočju, bi utegnila biti precej realna namera o postavitvi sončnih celic.

V Kemiplasu, ki je 51-odstotni lastnik podjetja Belvedur Biofarm (49 odstotkov je v lasti domačina Feruccia Triparja) in ima torej v lasti istoimensko farmo globoko v koprskem zaledju, so glede Križajevega nakupa in njegove nove lastnine na Belvedurju precej skeptični. Je dražba padla v vodo, ker si nekdo prizadeva preprečiti Križajevo morebitno zanimanje za nakup preostalega območja?

Direktor Kemiplasa in podjetja Ekološko turistična kmetija Belvedur Milan Zupančič opozarja na nekatera nerešena lastniška razmerja. “Na Križajevih parcelah je plomba. Z nakupom je tvegal,” pravi. Podatki iz zemljiške knjige njegovih navedb ne potrjujejo. V dokumentaciji piše celo, da na omenjenih parcelah ni vpisana nobena pravica ali pravno dejstvo, ki omejuje lastninsko pravico na nepremičnini.

Dražbo so preložili za tri mesece

Zupančič pojasnjuje, da so sami predlagali preklic dražbe, saj nameravajo s svojo hčerinsko družbo najti primernejši dogovor za poravnavo prek 400.000 evrov težkih dolgov, ki so se nakopičili v zadnjih letih. “Dražbo smo preložili za tri mesece. Podrobnosti za zdaj še ne morem razkriti,” je bil skop z informacijami. Navedel je še, da morajo rešiti določena odprta vprašanja s prvotnimi lastniki farme. Dodaja, da bo več znanega, ko bo sklenjen insolvenčni postopek v Kemiplasu. “V interesu nam je, da bi na Belvedurju razvili kakšen turistični projekt, vendar se bomo tega lahko lotili šele, ko bo podjetje zdravo in bo dobro poslovalo,” napoveduje Zupančič.

Pred kakšnim tednom si je farmo na Belvedurju ogledal tudi drugi največji vinogradnik na Hrvaškem in eden najbogatejših Hrvatov ter obenem direktor vinogradniške družbe Brič Enver Moralić, ki je prek podjetja Kemokompleks do nedavnega obvladoval Kemiplas.

Zagotavlja, da ni opustil zamisli o razvoju ekološko turistične zgodbe z apartmaji, ki bi po njegovih besedah na Belvedur pritegnila številne izletnike in turiste željne čistega zraka in miru.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano