Bodo v Izolo vlagali Rusi?

Izolo so obiskali Rusi, ki naj bi jih zanimalo območje trikotnika pri hotelu Delfin. Prišel je veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev skupaj s Sergejem Ivanovom, atašejem za gospodarstvo in ekonomske zadeve. Čeprav se je to zgodilo že v začetku decembra, je vest o tem v javnost pricurljala šele pred dnevi.

V izolski občini si, očitno,  želijo ruskih investitorjev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V izolski občini si, očitno, želijo ruskih investitorjev. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Ruse naj bi še posebej zanimalo 2,6 hektara obsežno območje trikotnika pri hotelu Delfin, ki je v lasti Gorenjske banke, vendar v kabinetu župana Igorja Kolenca pravijo, da so jim predstavili “več območij, ki so v občini zanimiva za razvoj”.

Predstavili pet območij

Katerih, ne navajajo. Občinski svetnik in predsednik SD Aleksej Skok, ki je blizu županu Kolencu in je prisostvoval ruskemu obisku, pa poleg trikotnika omenja še štiri nepremičnine: širše območje ladjedelnice, Argolino, San Simon Resort in Šared.

“Šlo je za uradni obisk na županovo pobudo. Ruskim predstavnikom smo pokazali območja, ki so že dolgo zanemarjena in degradirana, pa tudi hotelski kompleks, ki je naprodaj, in območje Šareda, namenjeno pozidavi,” pravi Aleksej Skok.

Pa vendar je na Šaredu mišljena predvsem stanovanjska pozidava, za širše območje ladjedelnice in Argoline bi morali najprej sprejeti prostorski načrt.

Najbolj zanimiv bi torej lahko bil prav trikotnik pri hotelu Delfin, ki ga je v obdobju župana Tomislava Klokočovnika nameraval pozidati zdaj že propadli Konstruktor invest in ga je ob nakupu v celoti zastavil pri zdajšnji lastnici Gorenjski banki. Nekdanji gradbinec je napovedoval gradnjo hotela z 250 posteljami, 130 apartmajev, garažno hišo in stanovanja. Mnogi Izolani so se bali, da se bodo v stanovanja spremenili tudi apartmaji. Toda od velikopoteznih načrtov so ostale le mrtve črke na papirju. V Gorenjski banki pa so nam pred časom povedali, da se o nadaljnji rabi zemljišča še niso odločili, češ da skupaj s preostalimi deležniki preučujejo različne scenarije.

A dejstvo je, da območje ostaja zazidljivo, čeprav je izolski občinski svet lani poleti razveljavil prostorski načrt, ki je dopuščal izjemno gosto in raznovrstno pozidavo.

Rusi so že prisotni v Izoli. Lastnik dveh podjetij - Belvedere hoteli in turizem ter Hotel Marina, ki ju vodi Branko Seljak - je namreč že vrsto let Nikolay Ulyanov. Toda Skok zatrjuje, da nima Ulyanov nič opraviti z morebitni zdajšnjimi investitorji, o katerih so govorili ob obisku veleposlanika Zavgajeva.

Vse za razvojni preboj

Skok kljub vsemu zagotavlja, da se o konkretnih nepremičninah in investitorjih doslej še niso pogovarjali. Od ruskega veleposlanika Dokuja Zavgajeva pričakujejo, da bo informacije, ki jih je pridobil v Izoli, po ustaljenih diplomatskih kanalih posredoval v Rusijo.

“Občina skuša narediti vse, kar je v njeni moči, da bi v Izoli prišlo do razvojnega preboja, čeprav ni lastnica zemljišč, na katerih je možen razvoj. Delno ima v lasti le parcele na Šaredu, povsod drugod so lastnice banke: Gorenjska banka, DUTB, Heta ...” pojasnjuje Skok.

Zakaj je občina o ruskem obisku tako skrivnostna, ni jasno. Skrivnostni so bili tudi občinski svetniki na zadnji seji ta mesec. Ko so v Desusovih vrstah Kolenca pobarali o tem obisku, so predlagali, naj novinarji zapustijo sejno dvorano. “Zato da bi se župan razgovoril, česar pa ni naredil,” so nam kasneje navedli.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano