Bodo res ostali brez zemljišč za kampus?

Univerza na Primorskem bo končno lahko opremila objekt A, doslej edini zgrajen v kampusu Livade, za katerega je uporabno dovoljenje dobila še konec lanskega leta. Nadejajo se, da se bodo njihovi raziskovalni delavci in študentje v objekt vselili z novim študijskim letom, in zagotavljajo, da si želijo nadaljevati z gradnjo kampusa. Izolska občina pa univerzo vnovič opozarja, da v dogovorjenem roku ni dobila gradbenega dovoljenja in da ji je stavbna pravica za gradnjo potekla.

Prva stavba Univerzitetnega kampusa Livade naj bi oktobra 
končno sprejela študente in raziskovalne delavce.  Foto: Mirjana Cerin
Prva stavba Univerzitetnega kampusa Livade naj bi oktobra končno sprejela študente in raziskovalne delavce.  Foto: Mirjana Cerin

LIVADE > Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je potrdila projekt nakupa raziskovalne opreme za Center mediteranskih kultur. Evropski sklad za regionalni razvoj bo tako prispeval kar 1,6 od 1,9 milijona evrov, kolikor je vredna celotna oprema, in s tem po navedbah vladine službe dvignil raven eksperimentalno-raziskovalnega in izobraževalnega dela univerze.

Dobavitelja opreme so že izbrali

Sklep, da bodo dobili denar, na univerzi že imajo. Pričakujejo, da bodo pogodbo z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport podpisali prihodnji teden. “Potem bomo lahko z že izbranim izvajalcem sklenili pogodbo za dobavo raziskovalne opreme.” Dobavitelja za to opremo so izbrali, 1. julija bodo še dobavitelja laboratorijske in pohištvene opreme. Razpis za dobavo računalniške opreme pa bodo objavili v kratkem.

Mislijo resno ali ne?

Univerza se nadeja, da jim bo izolska občina dala soglasje, ki ga potrebujejo za gradbeno dovoljenje za objekt B in študentske domove z 282 ležišči (za oboje se nadejajo evropskega denarja). Izolska upravna enota jim bo gradbeno dovoljenje izdala, če bodo uredili transformatorsko postajo za nov objekt in služnostno pot ob načrtovanih študentskih domovih. Za oboje pa potrebujejo soglasje občine.

Ministrstvo za izobraževanje je prepričano, da bo z novo opremo stavba A edinstvena na južnem Primorskem. Zaradi strateške lege (na stičišču Slovenije, Italije in Hrvaške) bi lahko postala osrednji center za biološke in agronomske znanosti na območju severnega Jadrana. Cilj projekta je prispevati k ohranitvi biotske raznovrstnosti čezmejnega prostora in izboljšati varstvo okolja, še zlasti na področju oljkarstva in vinogradništva. Občina je že sredi januarja opozorila, da se univerza projekta ni lotila pravočasno, kot se je zavezala s pogodbo, s katero so ji julija 2006 podelili stavbno pravico na 2,2 hektara zemljiščih. Prvi dopis je občini poslala tri mesece pred iztekom pogodbeno določenega roka. Zaradi neizpolnjevanja obveznosti so jo že novembra lani pozvali k sporazumni prekinitvi stavbne pravice.

Ta soglasje pogojuje s plačilom komunalnega prispevka za novogradnje, češ “plačila nismo pripravljeni oprostiti”. Univerzo so prejšnji mesec znova pisno opozorili, da pričakujejo termin načrtovanih projektov in konkretne podatke o uresničitvi. “Ker v dogovorjenem roku niso dobili gradbenega dovoljenja, jim je stavbna pravica za gradnjo potekla. Brez ustreznih zagotovil, da bodo projekte izpeljali, pa vztrajamo, da zemljišča vrnejo občini.” Zahtevajo tudi, da jim univerza vrne močno dotrajano stavbo v Drevoredu 1. maja 9, ker jim doslej ni dala nobenih zagotovil, da jo bo obnovila.

Na univerzi pa pravijo, da mislijo resno z gradnjo kampusa, “sicer ne bi za projektno dokumentacijo za njegovo gradnjo porabili milijona evrov”. Dodajajo še, da se brez gradbenega dovoljenja ne morejo potegovati za evropski denar. Glede plačila komunalnega prispevka in nadaljnje gradnje pa se bodo z občino začeli dogovarjati “v kratkem”.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano