Bodo prosili za podaljšek?

Cimos, ki je v prisilni poravnavi, mora najkasneje do 3. septembra oddati program prestrukturiranja. Upravitelja prisilne poravnave Cimosa ne bi presenetilo, če bi koprsko podjetje zaprosilo za podaljšek.

Cimos mora najkasneje do 3. septembra oddati   program prestrukturiranja Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Cimos mora najkasneje do 3. septembra oddati program prestrukturiranja Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Prejšnji teden se je iztekel rok, ki ga je Cimos postavil svojim dobaviteljem glede predloga poravnave. Ponudil jim je namreč poplačilo obveznosti izven postopka prisilne poravnave.

Predlagal jim je, da dobavitelji družbi odpišejo 45 odstotkov terjatev, medtem ko bi 25 odstotkov dobili poplačanih oktobra, preostalih 30 odstotkov pa v štirih letih - v osmih polletnih obrokih. Iz Cimosa so včeraj sporočili, da odgovore dobaviteljev še prejemajo in da o odzivu še ne morejo govoriti.

Cimos sicer mora do 3. septembra oddati načrt finančnega prestrukturiranja. Slišati je, da utegnejo zaprositi za podaljšek za oddajo tega dokumenta, vendar v Cimosu tega niso ne potrdili ne zanikali, pravijo le, da se rok še ni iztekel. Prisilnemu upravitelju Marku Zamanu pa se ta možnosti ne zdi nerealna. Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju namreč potem, ko podjetje vloži načrt finančnega prestrukturiranja, ne dopušča več sprememb, in to utegne povzročiti zagato.

“Glede na velikost družbe in njen pomemben položaj me ne preseneča, da bo Cimos izkoristila zakonsko možnost podaljšanja roka za vložitev načrta finančnega prestrukturiranja,” pravi Zaman. Cimos bi lahko v tem primeru računal na dvomesečni podaljšek. Načrt bi tako lahko oddal do 3. novembra. SR


Najbolj brano