Bodo Oktobrsko prodali pod ceno?

Tudi tretja dražba nedokončanega izolskega poslovno-stanovanjskega objekta Oktobrska ni uspela, saj nihče ni vplačal 250.000 evrov varščine. Stavbenikov stečajni upravitelj Valter Stepan zato ne napoveduje vnovične dražbe, ampak postopek zbiranja nezavezujočih ponudb. S tem pa utegnejo objekt prodati pod ceno, opozarjajo nepremičninski poznavalci.

Nedokončani objekt  na novega lastnika čaka  že več kot štiri 
leta.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nedokončani objekt na novega lastnika čaka že več kot štiri leta.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Dražba ni bila uspešna, čeprav so objekt prodajali za 2,5 milijona evrov in so bili pripravljeni tudi ta znesek, ki je le za 50.000 evrov presegel likvidacijsko vrednost objekta, dodatno zniževati v korakih po 50.000. Na drugi dražbi pred pol leta je bila izklicna cena 2,8 milijona evrov, na prvi pa 3,2 milijona.

Za dokončanje še osem do deset milijonov

Valter Stepan se nadeja, da bo nezavezujoče ponudbe lahko zbral še letos. “Za objekt Oktobrska se zanimajo trije posamezniki, dva s Primorske in eden iz Ljubljane. Čas je že, da povedo, koliko so pripravljeni ponuditi. Potrebno dokumentacijo imajo in dobro vedo, da je treba v ta objekt še precej vložiti,” pravi. Za dokončanje gradnje 76 stanovanj in dveh poslovnih prostorov naj bi bilo potrebnih osem do deset milijonov evrov.

Propadlemu Stavbeniku je namesto dveh oziroma treh nadstropij z galerijo uspelo zgraditi le dvoetažno klet, v kateri bi moralo biti 208 parkirnih boksov, in pritličje do prve plošče. Projekt so ustavili kmalu po začetku gradnje, s katero so začeli pred skoraj sedmimi leti. Decembra 2011 so odstranili gradbene odre, junija lani so sklicali prvo dražbo.

Stepan pravi, da se postopek prodaje predolgo vleče in da “bi morali tak objekt prodati v dobrem letu”. Pa vendar se zaveda, da bi prodaja lažje stekla, če bi šlo za nepozidano stavbno zemljišče ali skoraj dokončan stanovanjski kompleks, čeprav dobro ve, da praznih stanovanj v Istri ne manjka. Dopušča tudi, da cenitve objekta po treh letih niso več ustrezne ali pa da so na ponovitvenih dražbah postavili previsoko ceno. Upoštevali so stališča sindikata nekdanjih delavcev, da s kupnino ne bi poplačali zgolj terjatev NLB, ki ima na zemljiščih ob Ulici oktobrske revolucije vpisanih za 1,6 milijona hipotek. Nekdanji delavci so si obetali poplačilo zadnje plače in odpravnine, stečajni upravitelj jim je priznal za približno 1,2 milijona evrov prednostnih terjatev.

Prava vrednost 1,6 do 1,7 milijona

Poznavalci istrskega nepremičninskega trga menijo, da je prava vrednost nedokončanega kompleksa 1,6 do 1,7 milijona evrov. Ob napovedanem zbiranju ponudb pa opozarjajo, da bodo špekulantje ponudili manj. Na vprašanje, ali bi bilo na tej točki smiselno spremeniti projekte in načrtovati drugo namembnost, kljub temu odgovarjajo, da ne. Dobro naj bi bilo kvečjemu snovati več manjših stanovanj, toda potem bi potrebovali več parkirnih mest. Stečajni upravitelj Stepan pravi, da se je za nakup objekta zanimala tudi izolska občina. Županova svetovalka Kristina Zelić pa nam je včeraj zatrdila, da občina tega objekta ne bo kupila.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano