Bo v Libertasu namesto skladišč restavracija?

Danes se izteče rok, ko morajo Mestna občina Koper in ostali uporabniki odnesti svojo lastnino iz skladišča Libertas. Tako od njih zahteva lastnik Libertasa, koprski gradbinec Ante Guberac, vendar bo pogledal skozi prste vsem, ki se jim danes še ne bo uspelo preseliti.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

 KOPER > Prostore Libertasa, nekdanjega skladišča soli, so uporabljali tudi številni drugi, med njimi Komunala Koper in organizatorji Primorskega poletnega festivala, ki so tam skladiščili svojo tribuno za ogled predstav. Kam bodo poslej z njo, še ne vedo. V skladišču so ostale tudi stvari Društva prijateljev zmernega napredka.

Na koprski občini so nam sicer povedali, da jim Grafist ni postavil nobenih rokov za izpraznitev. “Nihče nas ne podi, ne iz Libertasa ne iz nobenega drugega objekta, ki ga občina uporablja kot skladišče. Prav tako za skladiščenje predmetov nismo nikoli nikomur plačevali najemnine. V občini bomo najprej preverili, kaj od tega, kar skladiščimo, sploh potrebujemo in na kateri lokaciji bomo, če bo potrebno, to še naprej skladiščili,” so še sporočili iz občinske stavbe v Verdijevi ulici.

Ante Guberac je Libertas kupil leta 2012 od koprske občine za 477.853 evrov, nazadnje pa ga je skušal prodati lani decembra. “Takrat se ni pojavil niti en možni kupec. V tem trenutku bi težko na trgu dobili toliko, kolikor smo za Libertas plačali,” je za naš časnik povedal Guberac. “Radi bi ugotovili, v kakšnem stanju je objekt, saj ga še nikoli nismo videli praznega, in čas je, da ga vsi, ki so ga doslej imeli za skladišče, izpraznijo,” je pojasnil odločitev.

Ker stavbe ne bo mogel prodati, jo namerava oživiti. “Načrtujemo gostinsko, turistično in tudi kulturno dejavnost. Ko bo dokončno zaživel potniški terminal, bodo objekti v njegovi bližini pridobili na vrednosti,” govori o načrtih. AP


Najbolj brano