Bo uspešnejša prodaja v paketu z območjem Delamarisa?

Tudi drugi poskus prodaje območja izolske ladjedelnice včeraj ni bil uspešen, saj ni nihče vplačal varščine ali izročil bančne garancije. A vendar se zadeve premikajo in v prihodnje bodo iskali kupca ne samo za območje ladjedelnice, temveč tudi za bližnje zemljišče nekdanjega Delamarisa. Predstavniki podjetja Heta Asset Resolution in slabe banke, ki so pomembni akterji v obeh zgodbah, se bodo že v kratkem oglasili pri izolskem županu.

Pogled na Izolo se še nekaj časa ne bo spremenil. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Pogled na Izolo se še nekaj časa ne bo spremenil. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA, LJUBLJANA>Stečajna upravitelja Kraškega zidarja in Konstruktorja Invest, Simona Goriup in Silvo Zorec,sta včeraj čakala na kupca, ki bi bil za 4,2 hektarja veliko zemljišče ladjedelnice pripravljen odšteti 9,18 milijona evrov. Čakala sta zaman, čeprav je bila tokratna izhodiščna cena precej nižja kot novembra 2013.

Kako bosta prodajo načrtovala poslej, nam Zorec včeraj še ni znal povedati, češ da se bosta z Goriupovo najprej morala “malo posvetovati”. Jasno pa je, da bosta ponudila še nižjo ceno, če bosta predvidela novo dražbo. S to ceno bo morala soglašati Nova ljubljanska banka, ki je propadlima gradbincema (skupaj) dala posojila in jim omogočila 40-milijonski nakup. Svoje terjatve, zavarovane s hipotekami, pa je že prenesla na slabo banko.

Dobro obveščeni viri o dogajanju v Izoli pravijo, da se za usodo območja ladjedelnice zdaj zanima slaba banka. Povezala naj bi se s Heto Asset Resolution, podjetjem Hypo Alpe-Adria Banke, ki ima v lasti bližnje območje Delamarisa. Skupaj naj bi se lotili iskanja strateškega kupca, menda onkraj meja nekdanje Jugoslavije, ki bi investiral v to najpomembnejše izolsko območje. Če ga bodo res našli in ta v novih prostorskih aktih ne bo predvidel stanovanjske pozidave, bodo najbrž prepričali tako izolskega župana Igorja Kolenca kot občinski svet.

Za kdaj so se predstavniki Hete in slabe banka napovedali pri županu, včeraj nismo uspeli preveriti, ker je ta teden odsoten. Sicer pa občina želi območje Delamarisa, ladjedelnice in občinskih parkirišč nameniti hotelskim in drugim turističnim zmogljivostim. Dopušča, da bi v ta namen izkoristili tudi podzemno termalno vodo. Na skrajnem delu ob morju, kjer so danes delavnice nekdanje ladjedelnice, pa razmišlja zgolj o ureditvi rekreacijskih površin in peš poti.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano