Bo Lucija ostala brez brezplačnega parkirišča?

Marina Portorož je piranski občini odpovedala najemno pogodbo, s katero ji že vrsto let brezplačno oddaja gramozno parkirišče v Luciji. Odpovedni rok je en mesec, kar pomeni, da bi sredi avgusta krajani in turisti lahko ostali brez brezplačnih parkirišč. To bi zagotovo povzročilo dodatno parkirno stisko, ki je v Luciji že zdaj velika. Med občino in Marino so že stekli pogovori, kako rešiti zadeve.

Marina Portorož je piranski občini odpovedala najemno 
pogodbo za brezplačno makadamsko parkirišče v Luciji.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Marina Portorož je piranski občini odpovedala najemno pogodbo za brezplačno makadamsko parkirišče v Luciji.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan pravi, da so se za odpoved brezplačnega oddajanja parkirišča odločili zato, ker kot dobri gospodarji ne morejo v nedogled ponujati roke občini. Parkirišče bi bilo lahko za Marino vsaj manjši vir prihodkov, saj zdaj od njega nimajo nič, so prepričani v Marini Portorož. “Z občino so sicer že stekli pogovori in verjamem, da bomo lahko našli skupno rešitev, ki bo ustrezna za vse. Naš namen ni povzročati težav ljudem, ampak mi smo gospodarska družba, ki mora ravnati odgovorno,” pravi Selan.

Odpovedali tudi pogodbo za Park Sonce

Marina Portorož je istočasno kot najemno pogodbo za parkirišče v Luciji občini pred dnevi odpovedala tudi pogodbo za Park Sonce, vendar je tam odpovedni rok šest mesecev. Da utegne Marina občini odpovedati pogodbe, je Selan napovedal že prejšnji teden, ko naj bi piranski občinski svetniki v prvem branju obravnavali prostorski načrt Termalna riviera, vendar so nato točko umaknili z dnevnega reda prav na pobudo Marine Portorož.

Svetniki bi se morali namreč odločati tudi o menjavi parcel med Marino in občino, kar je bilo za Marino Portorož nesmiselno, saj so se odločili, da parcel ne bodo menjavali, temveč so se odločili za prodajo. “Še vedno nameravamo Park Sonce prodati. Najprej občini, saj se zavedamo, da je park med krajani zelo priljubljen,” pravi Selan in dodaja, da so tudi glede tega z občino že stekli pogovori. Pojasnjuje, da bi s prodajami in nakupi še najbolj transparentno izpeljali zadeve. Marina Portorož zdaj ne plačuje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za parcele, ki jih uporablja občina.

Gre za napenjanje mišic?

Predsednik krajevne skupnosti Lucija Franko Fičur vztraja, da mora Park Sonce ostati v občinski lasti in uporabi krajanov, tudi odpoved pogodbe za parkirišče ga skrbi, saj bi to povzročilo precej težav v Luciji. Meni pa, da gre najbrž za napenjanje mišic obeh strani.

“Najbrž gre za kakšne predvolilne dogovore, ki se morda še niso uresničili. Verjamem, da se bodo strasti umirile in da bosta Marina in občina našli rešitev. Za nikogar ne bi bilo dobro, da bi bili Marina in občina sprti,” pravi Fičur. Dodaja, da krajevna skupnost načelno podpira projekt Termalne riviere in da bi bilo to za kraj dobrodošlo. Vendar ob gradnji ne bi smeli pozabiti na krajane, opozarja Fičur.

Na piranski občini pravijo, da jih je odpoved pogodb presenetila in da si bodo prizadevali najti skupni jezik z Marino. Predlog dogovora so ji že poslali, zdaj čakajo odgovor. Ob tem dodajajo: “Nikakor ne sprejemamo poskusov izsiljevanja in resnično upamo, da v primeru te poteze Marine ne gre prav za to.”

O možnosti nakupa zemljišča, na katerem je Park Sonce, v občinski upravi pravijo, da jim Marina konkretne ponudbe še ni poslala.

Na vprašanje, kako bodo reševali parkirno stisko, če bodo ostali brez makadamskega parkirišča, pa odgovarjajo: “Prizadevali si bomo, da do tega ne pride, obenem pa preverili vse možne alternativne lokacije za vzpostavitev parkirišč.”TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano