Bo Kempinski kmalu srbski?

Potem ko je hrvaška Liburnia v začetku leta kupila portoroške Hotele Metropol, utegne hotel Kempinski pristati v srbskih rokah. Zanj naj bi se zanimal srbski poslovnež Miodrag Kostić, lastnik MK Grupe, ki velja za enega najbogatejših Srbov. V Srbiji že ima nekaj hotelov s štirimi zvezdicami. Lani je napovedoval nakup hotelov na Hrvaškem, zdaj pa naj bi ga zanimala tudi slovenska obala.

Hotel Kempinski utegne pristati v srbskih rokah. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Hotel Kempinski utegne pristati v srbskih rokah. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PORTOROŽ > Janez Jager, izvršni direktor trženja v Istrabenz Turizmu, kamor sodi tudi hotel Kempinski, je na naše poizvedovanje, ali je med resnimi interesenti za hotel Kempinski Miodrag Kostić oziroma njegova MK Grupa, odgovoril, da tega more ne potrditi ne zanikati. Na nadaljnje vprašanje, ali drži, da je srbska družba tudi vplačala varščino, pa Jager odgovarja, da te informacije nima: “Postopek, ki ga vodi Erste Group, še traja. Je pa na mizi več ponudb.” Podobno so skrivnostni tudi v MK Grupi. Na naši vprašanji, zakaj jih zanima nakup hotela Kempinski in koliko so zanj pripravljeni odšteti, odgovarjajo: “Vaših vprašanj ne komentiramo.”

Naprodaj že več kot pet let

Hotel Kempinski je naprodaj že več kot pet let, saj ima družba Istrabenz Turizem prav zaradi njegove zelo drage obnove milijonske dolgove. Spomnimo, Istrabenz je pod taktirko Igorja Bavčarja v hotel Kempinski vložil 100 milijonov evrov, od tega 70 milijonov za njegovo obnovo.

Za Kempinski se je v teh letih, odkar zbirajo ponudbe zanj, zanimalo nekaj kupcev, vendar nihče doslej ni sklenil posla. Koliko denarja družba Istrabenz Turizem želi za najelitnejši hotel v centru Portoroža, ni znano, po nekaterih neuradnih ocenah pa želijo zanj iztržiti vsaj 40 milijonov evrov. Poleg hotela Kempinski sicer že več let (neuspešno) prodajajo tudi hotel Adriatic v Opatiji. Prodajajo ga za 5,5 milijonov evrov.

Če bo srbski poslovnež ocenil, da je hotel res dobra naložba in bo s svojo ponudbo prepričal prodajalce, bodo med lastniki portoroških hotelov torej kmalu tudi Srbi in ne samo Hrvatje. Hotele Metropol je namreč v začetku leta prevzela hrvaška družba Hoteli Cavtat, ki sodi pod okrilje skupine Liburnia Riviera Hoteli Opatija.

Kdo je Miodrag Kostić?

Miodraga Kostića označujejo kot kralja sladkorja, saj je tako začel svojo kariero, v zadnjih letih pa je dejavnost razširil tudi na druga področja. Ukvarja se s prehrambeno industrijo, kmetijstvom, trgovino, zeleno energijo, informacijsko tehnologijo in turizmom, od letošnjega leta pa je MK Grupa tudi večinska lastnica AIK banke in srbske borznoposredniške hiše M&W Investments.

Leta 2009 so ustanovili podjetje MK Mountain Resort, ki ima v lasti nekaj hotelov in apartmajskih naselij na Kopaoniku ter hotel v centru Beogradu. Kostić priznava, da si želi širiti hotelske zmogljivosti ne samo v Srbiji, ampak tudi širše v regiji, predvsem na Jadranu. Hrvaška izdaja ameriške poslovne revije Forbes je Miodraga Kostića leta 2014 uvrstila na drugo mesto med najbogatejšimi na Balkanu in mu pripisala 520 milijonov evrov premoženja. Na prvem mestu je bil Hrvat Ivica Todorić, lastnik Agrokorja.

TATJANA TANACKOVIČ, KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano