Blatne luže sredi Kopra

Medtem ko skozi okna opazujejo turiste, ki občudujejo prenovljeno Vojkovo nabrežje in tamkajšnje z jasminom ozelenjene ekološke otoke, se stanovalci blokov sramujejo pogleda na dvorišče in parkirišče. Moti jih, da je neasfaltirano, polno lukenj in vode.

Ob nalivih se makadam, ki je občinska last, spremeni v blatne luže. Ker garaže niso postavljene na črno, jih občina ne more rušiti brez dovoljena lastnikov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Ob nalivih se makadam, ki je občinska last, spremeni v blatne luže. Ker garaže niso postavljene na črno, jih občina ne more rušiti brez dovoljena lastnikov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Stanovalci blokov na Vojkovem nabrežju si želijo, da bi Komunala Koper pripeljala vsaj nekaj vreč gramoza in pokrpala načet makadam. Območje, ki ga uporabljajo stanovalci, je namreč po zemljiški knjigi last Mestne občine Koper.

Čeprav so garaže pri blokih na Vojkovem nabrežju v Kopru zemljiško-knjižno še vedno zaznamovane kot travnik, pa je nekaterim stanovalcem geodetska uprava pred nekaj meseci naračunala 46 evrov nepremičninskega davka, ki naj bi ga plačali.

Blok so gradili leta 1962. Stanovalcem je takratni Investbiro dal tudi dovoljenje za postavitev zidanih garaž. Prav luknjast makadam med garažami pa je tisto, kar jih žuli. Občasno sami kupijo gramoz in zapolnijo luknje. Prošnje, naslovljene na občino, da bi ta prispevala k urejanju okolja, pa doslej niso bile uspešne.

Občina jim je pred časom predlagala, da bi garaže zrušili in uredili asfaltirano parkirišče. Za vsako zrušeno garažo naj bi jim obljubila 1500 evrov. Vsota se ljudem zdi prenizka, garažam se navsezadnje ne bi radi odpovedali niti v zameno za parkirne bokse v Portonu, kar so jim v občini prav tako predlagali. Z občine smo prejeli pojasnilo, da je koprska občina že pred leti želela urediti parkirišča na Vojkovem nabrežju. Hoteli so odstraniti, kot menijo, neprimerne nadstrešnice ali garažne objekte. Vendar so ugotovili, da garaže niso postavljene na črno in da bi morali lastnikom ponuditi odškodnino. Tako so se garažam odpovedali stanovalci Vojkovega nabrežja s številk 22 do 24, namesto njih pa dobili asfaltirano parkirišče.

Stanovalci, ki nastopajo v naši zgodbi in živijo na številka 26 in 28, se z rušenjem garaž večinoma ne strinjajo. Brez dogovora in rušenja garaž pa se občina asfaltiranja ne namerava lotiti. “Želimo, da bi bilo tudi to območje urejeno, do takrat pa bo to makadamsko površino Komunala Koper primerno vzdrževala,” še pravijo v občini Koper in napovedujejo, da bo Komunala makadamski dovoz do garaž primerno vzdrževala in luknje kmalu izravnala z gramozom.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano