Blagajne preganjajo ciplje s pomola?

Ciplje v portoroškem ribolovnem rezervatu bo zasledovala skupina 20 ribičev, ki so se prijavili na ministrstvu za kmetijstvo. Za vodjo izlova so ribiči tudi letos izbrali Zlatka Novogradca. Ni pa še jasno, ali bodo ribiči ob večjem ulovu lahko pripravili tradicionalno prodajo cipljev na portoroškem pomolu. Takrat bodo namreč že v veljavi davčne blagajne.

Na portoroškem pomolu je vedno živahno, ko ribiči  prodajajo sveže ciplje. Kako (če sploh) bo 
skupina 20 ribičev  lahko tam prodajala ulov   po uvedbi davčnih blagajn, še ni jasno.    Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na portoroškem pomolu je vedno živahno, ko ribiči prodajajo sveže ciplje. Kako (če sploh) bo skupina 20 ribičev lahko tam prodajala ulov po uvedbi davčnih blagajn, še ni jasno.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Zlatko Novogradec, ki mora kot vodja izlova pripraviti tudi strategijo prodaje, bo v prihodnjih dneh na finančni upravi poskusil dobiti informacije o tem, kako bi lahko skupina ribičev prodajala ciplje na pomolu. “Upam, da nam bodo ustregli,” pravi Novogradec. “Ribiči si zelo želijo pripraviti ribiški praznik na pomolu, a če jim ne bo uspelo, ne bo njihova krivda,” pa dodaja svetovalka za ribištvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Snežana Levstik.

Letos so se ribiči dogovorili za nekoliko drugačna pravila glede delitve ulova; ulov bodo razdelili glede na število ribičev, tako da bo vsak ribič dobil enak delež ulova, vodja izlova pa dva deleža. “Mlada generacija ribičev je takšen način predlagala že več let in letos jim je uspelo. V zadnjih petih letih se je z ribištvom začelo ukvarjati več mladih, bodisi so to sinovi ribičev bodisi na novo, in to je razveseljujoče,” pravi Snežana Levstik.

Tradicionalni izlov cipljev traja od 1. novembra do 31. marca. Ribiči pa imajo na voljo deset uspešnih poskusov; poskus velja za uspešnega, če je v mrežah več kot 500 kilogramov rib. Ribiči bodo z zasledovanjem jat in izlovom začeli decembra. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano