Bertošani proti predlogu koprske občine

Krajani Bertokov so na sredinem zboru krajanov, o katerem smo že pisali, sprejeli sklep, da podpirajo osnutek državnega prostorskega načrta za hitro cesto Koper-Dragonja, razen glede odseka trase med Srminom in Bertoki. Tam je namreč predvidena osempasovnica, ki bi posegla tudi na dvorišče zadružnega doma. Namesto tega predlagajo šestpasovnico in premaknitev cestne osi proti severu.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > S tem bi ohranili dvorišče zadružnega doma, kjer se odvijajo številne vaške prireditve, prav tako pa ne bi bilo treba porušiti še dveh hiš.

Krajani so se obenem izrekli proti predlogom koprske občine na omenjen državni načrt, ki predvideva umestitev bencinskega servisa v Bertokih. “Kategorično smo proti temu, da se na našem območju umesti kakršenkoli bencinski servis,” je povedal predsednik sveta krajevne skupnosti Matjaž Kozlovič. Bertošani zahtevajo tudi namestitev protihrupnih ograj vzdolž celotne vasi in upoštevanje vseh varnostnih predpisov pri načrtovanju kolesarskih in peš poti.

Na zboru krajanov pa so sprejeli še sklep, s katerim nasprotujejo predelavi gradbenih odpadkov na Srminu, kar ima v načrtu podjetje Grafist. Razlog so pričakovani negativni učinki zaradi prahu in stekanja strupenih snovi v zemljo na zdravje ljudi in kakovost kmetijskih pridelkov. Sklenili so tudi, da bodo v zvezi s tem naročili okoljsko analizo.


Najbolj brano