Benčičev park na Velikem trgu?

Park na Velikem trgu, ki še nima imena, bi lahko poimenovali po najpomembnejšem izolskem likovnem umetniku - pokojnem slikarju Borisu Benčiču. Tako je ob koncu decembrske seje predlagal občinski svetnik Gašper Čehovin z Liste Izolani, pri čemer so ga takoj podprli v stranki Desus.

Boris Benčič Foto: Arhiv Pn
Boris Benčič Foto: Arhiv Pn

IZOLA > “Pristojne občinske službe bodo najprej preverile, ali parka na Velikem trgu res niso poimenovali že v preteklosti. Zatem bo predlog o imenovanju po Borisu Benčiču proučil pododbor za toponomastiko, ki deluje pod okriljem občinskega sveta. Na koncu pa bo o pobudi glasoval občinski svet na eni od prihodnjih sej,” pojasnjujejo v občinski upravi.

Zavedajo se, da je Boris Benčič eden od prepoznavnih izolskih ustvarjalcev, ki si po mnenju župana Igorja Kolenca zasluži priznanje že zato, ker je v Izoli pustil svoj pečat. Z županom sta se tudi osebno poznala, še iz otroštva, saj sta skupaj ustvarjala v filmskem krožku OŠ Vojke Šmuc, ki ga je takrat vodil učitelj likovne vzgoje Koni Steinbucher.

“Če bi parku nadeli Benčičevo ime, bi ohranili živ spomin na najpomembnejšega izolskega likovnega umetnika, znanega po svojstvenem načinu slikanja,” utemeljujejo člani liste Izolani in istoimenskega društva.

Pobudo sta že pred slabim mesecem ob odprtju razstave Benčičevih plakatov v kulturnem domu predstavila javnosti Drago Mislej - Mef in Dejan Mehmedovič iz Društva likovnih umetnikov Insula, v katerem je deloval tudi pokojni umetnik.

Pobudniki želijo, da bi njihova zamisel dočakala uresničitev do leta 2017. Tedaj bo od smrti Borisa Benčiča minilo 15 let; dopolnil pa bi 60 let, če ne bi umrl zaradi raka, star komaj 45 let. MC


Najbolj brano