Bavčarjev spomenik sredi Portoroža pristal v srbskih rokah

Kempinski Palace, najlepši cvet v šopku portoroških hotelov, ima novega lastnika, srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Pogodbo s Istrabenz Turizmom je sicer podpisala družba Agri Holding, registrirana v Švici, ki pa je povezana s Kostićevo družbo MK Group. O kupnini vsi molčijo, neuradno pa znaša 23 milijonov evrov.

 Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PORTOROŽ > Po več kot po petih letih iskanja je Istrabenz Turizem le našel kupca za Kempinski Palace. Med več ponudbami, ki so prispele, so naposled izbrali tisto, ki jo je poslal Agri Holding. Ta je povezan s srbskim poslovnežem Miodragom Kostićem oziroma njegovo MK Group. “Za zdaj nimamo komentarja o tem,” so nam včeraj odgovorili v MK Group, ko smo jih povprašali o njihovih načrtih s Kempinskim in o morebitnem nakupu drugih hotelov na slovenski obali.

Iz Istrabenza so sporočili, da je Istrabenz Turizem Agri holdingu prodala 100-odstotni delež v podjetju Istrabenz Hoteli. Ta prodaja je del načrtovanega programa dezinvestiranja, ki je dogovorjen z bankami upnicami. Kupnine ne razkrivajo, neuradno pa znaša 23 milijonov evrov. “Vsa kupnina je šla za razdolževanje družbe Istrabenz Turizem,” je povedal izvršni direktor trženja v Istrabenz Turizmu Janez Jager. Potrdil je, da je kupec plačal aro in ko je prispela na račun, je stopila v veljavo pogodba. S tem se je začel postopek prodaje, sklenil pa se bo, ko bodo izpolnjeni odložilni pogoji. Jager je še potrdil, da bo Kempinski Palace tudi pod novim lastniki upravljala ista upravljalska družba.

Istrabenz Turizem je bil zaradi Kempinskega Palacea (prek družbe Istrabenz Hoteli) zadolžen za 34 milijonov evrov v Hypo banki. Kupci so plačali 23 milijonov evrov, za razliko 11 milijonov nepokritega dolga pa so našli rešitev. Pet milijonov evrov nepokritega dolga je avstrijska slaba banka, ki upravlja terjatve propadle Hypo banke, odpisala, za šest milijonov pa so se banke upnice dogovorile in ga je prevzel Istrabenz Turizem. Njegov celoten dolg naj bi po novem znašal skoraj 40 milijonov evrov.

V turizmu teka na kratke proge ni

“Verjamem in upam, da novi lastniki vedo, kaj dobivajo v roke. Upam, da bodo skupaj z ostalimi akterji znali razvijati hotel, njegovo ponudbo in sooblikovati celotno destinacijo. To potrebuje Portorož in ta hotel, ki je njegov simbol,” pravi Maja Uran Maravić s portoroške fakultete za turistične študije. Opozarja, da je v preteklosti preveč hotelov pristalo v rokah lastnikov, ki niso bili strateški, ki so se ukvarjali z drugimi dejavnostmi ali predvsem sami s sabo, hotele pa so izčrpavali. “Donosi so v turizmu dolgoročni, teka na kratke proge ni. Je pa dobro, da prihaja v Portorož nov akter. Če so hoteli na neki destinaciji lastniško preveč skoncentrirani, ni dobro. Več igralcev prispeva k večji konkurenčnosti na trgu,” še pravi. Glede cene ocenjuje, da je izjemno nizka, sploh v primerjavi z velikanskimi zneski, ki so jih vložili vanj.

Portorož je očitno zanimiv

Jadran Furlanič, nekdanji direktor Turističnega združenja Portorož, prodajo Kempinskega vidi kot normalno in neizogibno posledico položaja, v katerem se je znašel Istrabenz. Po njegovem mnenju je dobro, da ga bo še naprej upravljala ista upravljalska veriga, ki po začetnih mukah ob zagonu hotela letih zdaj lahko pokaže dobre rezultate. “Portorož in njegov turizem potrebuje zdrave in sveže lastnike. Boljše je, če so domači, če ti nimajo denarja, se moramo navaditi na tuje. A nakup Kempinskega predvsem kaže, da je Portorož še vedno med zanimivimi destinacijami na severnem Jadranu. To je dobra novica za ves portoroški turizem, ki pa se zdaj nujno mora začeti ukvarjati z razvojem produktov,” še pravi Furlanič. Glede cene ocenjuje, da je novi lastnik sklenil dober posel: “Če je hotel vreden 50 milijonov, kupec pa je dal približno 25 milijonov ...”

V Občini Piran si želijo, da bi s turistično infrastrukturo upravljali stabilni strateški lastniki z dolgoročnimi cilji in razumevanjem specifične ponudbe destinacije Portorož-Piran. “Verjamemo, da bo Kempinski Palace Portorož tudi v prihodnje ostal pomemben dejavnik v njeni ponudbi,” pravi piranski župan Peter Bossman.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano