Bavčarja naj bi kmalu operirali

Zdravstveno stanje nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja se je tako poslabšalo, da ga bodo v naslednjih dneh operirali. Operacija je nujna, sicer ne bo preživel, je po poročanju spletnega portala MMC RTV Slovenija dejala njegova zdravnica, direktorica izolskega Medicorja Metka Zorc.

Igor Bavčar Foto: Tamino Petelinsek
Igor Bavčar Foto: Tamino Petelinsek

IZOLA > Kdaj bodo Igorja Bavčarja operirali, Metka Zorc po poročanju portala noče povedati. Pravi, da je pritisk javnosti že tako prevelik. Datum bo določen kmalu, vendar bo na operacijsko mizo legel šele, ko bo povsem umirjen, prav tako tudi ekipa. “Uspešno izpeljati tako operacijo pod stresom je nemogoče,” pravi Zorčeva.

V zdravniški zbornici menijo, da trenutno ni razlogov za izvedbo izrednega strokovnega nadzora v primeru hospitalizacije Igorja Bavčarja v izolskem Medicorju. Ob tem opozarjajo, da mora biti zdravnikova odgovornost le ocena o zdravstvenem stanju bolnika, odgovornost za odhod v zapor pa je v pristojnosti državnih organov. V Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) opozarjajo, da opravljajo strokovni nadzor nad delom zdravnikov v skladu z zakonom o zdravniški službi in letnim programom, ki ga sprejme v soglasju z ministrom. Izredni strokovni nadzor zunaj sprejetega letnega programa opravi zbornica na predlog ministra, plačnika zdravstvenih storitev, po lastni presoji ali na predlog drugega naročnika. Zbornica pa o zadevi Bavčar ni bila seznanjena z nobenim pisnim obvestilom ali kakršnokoli zahtevo oziroma predlogom, da opravi strokovni nadzor. Kot dodajajo, je iz javno objavljenih izjav razvidno, da v tem primeru ni šlo za izdajanje kakršnihkoli zdravniških potrdil. Bolnik je bil po ambulantnem pregledu nemudoma hospitaliziran zaradi suma, da ima resno srčno obolenje.

Bavčar je v intenzivni negi, vstati iz postelje ne more. Obiske pri njem so strogo omejili, vsakega ne spustijo k njemu, vse obiskovalce sproti zabeležijo, poroča portal.

Zorčeva: Operacija je nujna

“Srčno obolenje, kakršnega ima Bavčar, se močno poslabša v stresnih situacijah, in to se je tudi zgodilo. Operacija je nujna, sicer ne bo preživel. Trenutno potekajo intenzivne preiskave. Ker gre za zapleteno operacijo, bo rehabilitacija dolgotrajna, najmanj tri mesece,” pravi Zorčeva.

Zorčeva je znova poudarila, da nikogar ne skriva pred zaporom, s polno odgovornostjo trdi, da je Bavčar življenjsko ogrožen. “Povedal mi je, da je pripravljen oditi v zapor takoj, ko se mu bo zdravstveno stanje izboljšalo,” je dejala Zorčeva.

V Medicor sta prišla policista in hotela Bavčarja odpeljati na Dob

Bavčar, ki bi prejšnji teden moral začeti prestajati zaporno kazen na Dobu, tja ni prišel zaradi hospitalizacije, na ljubljansko okrožno sodišče pa je naslovil novo prošnjo za odlog prestajanja kazni. Prošnja ne zadrži prestajanja kazni. Okrožno sodišče je zato dan kasneje izdalo odredbo o privedbi.

V Medicor sta prišla policista in ga hotela odpeljati na Dob. Vendar nista dobila jamstva, da bo prestal prevoz, zato sta od namere odstopila. Sodišče je nato zaprosilo Medicor, naj jih takoj obvestijo, ko se bo Bavčarjevo zdravstveno stanje izboljšalo.

Bavčar, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na sedem let zapora, je lansko jesen zaprosil za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov. Prvostopenjsko sodišče mu je prošnjo dvakrat zavrnilo, pred dnevi pa je to storilo še višje ljubljansko sodišče.

STA


Najbolj brano