Barbara in Oleander naprodaj

Še dva hotela v piranski občini bosta kmalu dobila nove lastnike. Premogovnik Velenje prodaja Hotel Barbara v Fiesi in Hotel Oleander v Strunjanu.

Branko Mešelj iz Dobrne: “Včasih je bilo tu boljše, kot je zdaj. V spominu imam složnost rudarjev, ki smo prihajali iz Velenja v Fieso. Pijača je bila poceni, rudarji so uživali, se družili, peli. Zdaj je tu bolj mrtvo, to je običajen hotel, odprt za Foto: Tjaša Škamperle
Branko Mešelj iz Dobrne: “Včasih je bilo tu boljše, kot je zdaj. V spominu imam složnost rudarjev, ki smo prihajali iz Velenja v Fieso. Pijača je bila poceni, rudarji so uživali, se družili, peli. Zdaj je tu bolj mrtvo, to je običajen hotel, odprt za Foto: Tjaša Škamperle

STRUNJAN, FIESA> Več zanimanja je za Barbaro, predvsem zaradi izjemne lokacije, ki je bila nekdaj znana kot dom rudarjev. Potencialni kupci, med njimi dva tuja (ruska) in trije domači, so si hotela že ogledali.

“To so stvari, ki jih je potrebno nemudoma prodati. In to zadnjega pol leta intenzivno govorimo upravi. Premogovnik naj se ukvarja s kopanjem premoga, ne rabi se iti hotelirstva in gostinstva,” je glede turistične dejavnosti Premogovnika Velenje, njihove hčerinske družbe, jasen prvi mož Holdinga slovenske elektrarne Blaž Košorok.

Da iščejo kupca, so potrdili tudi v službi za odnose z javnostmi Premogovnika Velenje: “Smo v fazi intenzivnega prestrukturiranja, izločanja poslovno nepotrebnih sredstev in dezinvestiranja. Zahtevne gospodarske okoliščine in zaostrena situacija na slovenskem nepremičninskem trgu pa močno otežujejo izvajanje omenjenih procesov.”

Predvsem Barbara je v preteklosti veljala za “knapovski počitniški dom”, v katerem so rudarji iz Velenja in njihove družine preživljali poletne dopuste, medtem ko so strunjanski Oleander Velenjčani pred leti kupili od Mobitela. V prvem je zaposlenih 17 ljudi, v drugem pa osem. A hotela že nekaj let poslujeta na prostem trgu, vezi z velenjsko rudarsko tradicijo pa je vse manj.

Tako pravi tudi nekdanji zaposleni v rudniku Branko Mešelj iz Dobrne, ki je pred dnevi zaključeval dopust z družino ob morju: “Včasih je bilo tu boljše, kot je zdaj. V spominu imam složnost rudarjev, ki smo prihajali iz Velenja v Fieso. Pijača je bila poceni, rudarji so uživali, se družili, peli. Zdaj je tu bolj mrtvo, to je običajen hotel, odprt za vse. Ne čutim prave povezave s Premogovnikom.” Kljub temu se mu zdi smiselno, da ima rudnik še vedno tak hotel. Dvakrat letno k morju pošlje skupino rudarjev na tako imenovani preventivni dopust. “To je rekreacijski center za zaposlene rudarje, ki opravljajo težko delo. V jami so prah, plini. Sem pridejo na oddih in rekreacijo. To je kar prav.”

“V Fieso so hodili na priprave velenjski nogometaši, atleti. Spominjam se velenjskih godbenikov, pevskih zborov, v zadnjih letih pa je bilo tega manj,” se prisotnosti knapovskega duha ob morju spominja dolgoletni zaposleni Tajip Mašić.

Danes na to, kdo je lastnik hotela, spominja le še kip sv. Barbare, zavetnice rudarjev, in majhni spominki iz Velenja, ki jih je mogoče kupiti na recepciji hotela. Ko pa bo prodaja izvršena, če bo, pa niti tega ne bo več, hotela Barbara in Oleander pa se bosta pridružila množici hotelov, ki so jih prezadolžena turistična podjetja ob slovenskem morju prodala.

NR


Najbolj brano