Banka Koper s petimi milijoni evrov dobička po davkih

Banka Koper, ki je del italijanske bančne skupine Intesa Sanpaolo, je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zabeležila 5,2 milijona evrov dobička po davkih, potem ko so lani ob takšnem času poročali o 8,3 milijona evrov dobička po davkih. V banki rezultate ocenjujejo kot pozitivne, so sporočili.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Banka Koper je v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta povečala finančne in poslovne prihodke, tako na račun višjih čistih obresti (za šest odstotkov) in opravnin (za sedem odstotkov) kot tudi zaradi znatnega zvišanja dobička iz trgovanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Z višjimi prihodki in uspešnim nadzorovanjem stroškov jim je uspelo pomembno znižati razmerje med stroški in prihodki za skoraj šest odstotnih točk na 52,5 odstotka.

Banka je povečala tudi tržne deleže, in sicer delež glede na bilančno vsoto s 5,15 na 5,6 odstotka, delež kreditov s 5,8 na 6,4 odstotka, delež depozitov pa s 6,5 na 7,4 odstotka. Razmerje med krediti in depoziti se je znižalo na raven pod 90 odstotkov, kar banki zagotavlja finančno stabilnost in neodvisnost od drugih virov financiranja za svojo dejavnost, so zapisali.

Matična banka Intesa Sanpaolo pa je v prvih devetih mesecih letos izboljšala dobičkonosnost in ustvarila 1,2 milijarde evrov čistega dobička, kar je skoraj dvakrat več kot v enakem lanskem obdobju. Samo v tretjem četrtletju je dobiček znašal 483 milijonov evrov.

Zvišali so se tudi prihodki banke, in sicer za 3,7 odstotka na 12,8 milijarde evrov. Med spodbudnimi podatki sta tudi zmanjšanje rezervacij za izgube z naslova danih posojil, ki so na letni ravni upadle za 12,7 odstotka, ter zmanjšanje neto priliva slabih posojil za 18 odstotkov na 6,1 milijarde evrov, kar je rekordno nizka vrednost od leta 2011.

"Rezultati, ki jih predstavljamo, dokazujejo vidne znake izboljšanja naše učinkovitosti v skladu s poslovnim načrtom 2014-2017," je med drugim dejal glavni in izvršni direktor Intese Sanpaolo Carlo Messina.

STA


Najbolj brano