Banka Koper lani skoraj potrojila dobiček

Banka Koper, ki je del italijanske bančne skupine Intesa Sanpaolo, je lani ustvarila 6,6 milijona evrov čistega dobička, kar je 4,1 milijona evrov več kot v predhodnem letu.

Banka Koper je lani skoraj potrojila dobiček. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Banka Koper je lani skoraj potrojila dobiček. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Dobiček pred davki se je v enakem obdobju povečal za 4,9 milijona evrov na 7,6 milijona evrov. Bilančna vsota banke je konec lanskega leta znašala 2,4 milijarde evrov.

V banki so lansko leto ocenili kot zelo uspešno, rezultati dobrega poslovanja pa se po njihovi oceni kažejo v “visokem zaupanju strank v Banko Koper, potrjujejo pa jih tudi številke, saj na področju depozitov na nacionalni ravni zaseda četrto mesto, kar jo uvršča pred ostale banke v zasebni lasti pri nas,” so zapisali.

Depoziti nebančnega sektorja so se lani povečali za sedem odstotkov, predvsem zaradi rasti denarnih vlog prebivalstva in samostojnih podjetnikov, pri čemer se je tržni delež vlog v tem segmentu prebivalstva povečal s 7,5 odstotka na 7,8 odstotka.

Na področju kreditiranja nebančnega sektorja je Banki Koper lani uspelo povečati tržni delež za 0,5 odstotne točke na 6,9 odstotka, čeprav se je obseg bruto kreditov znižal za 128 milijonov evrov v primerjavi z letom 2013, in je tako znašal 1,7 milijarde evrov.

Padec bruto posojil je bil, so pojasnili v banki, posledica predčasnega vračila odobrenih kreditov državi in podjetjem v večinski državni lasti.

Tržni delež bruto posojil v segmentu prebivalstva in samostojnih podjetnikov je ostal stabilen, tržni delež bruto kreditov pravnim osebam in državi pa se je povečal za 0,8 odstotne točke na 7,1 odstotka.

V letu 2014 je količnik kapitalske ustreznosti porasel iz 14,64 odstotka na 16,27 odstotka, od tega znaša najbolj kakovostni temeljni kapital Core Tier 1 16,27 odstotka.

Banka Koper je v primerjavi z letom 2013 povečala zbrane vloge strank iz nebančnega sektorja za 118 milijonov evrov, kar predstavlja sedemodstotno rast, medtem ko je tržni delež v tem segmentu ostal praktično nespremenjen pri 7,4 odstotka.

Neto obrestni prihodki, ki predstavljajo največji delež v prihodkih banke in so lani znašali 51,6 milijonov evrov, so se v primerjavi s predhodnim letom zvišali za 2,5 milijona evrov. Medtem pa je banka stroške iz poslovanja lani zmanjšala za en odstotek.

Lani je tudi Intesa Sanpaolo, katere članica je Banka Koper, izboljšala dobičkonosnost, ki je presegla cilje iz poslovnega načrta 2014-2017. Čisti dobiček je lani ob izločitvi vpliva retroaktivnega povečanja davčne stopnje povezane z deležem, ki jo ima banka v italijanski centralni banki, znašal 1,7 milijarde evrov.

STA


Najbolj brano