Banka Koper bo po novem Intesa Sanpaolo

Privredna banka Zagreb bo postala 51-odstotna lastnica Banke Koper, ki je sicer del italijanske banke Intese Sanpaolo.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Privredna banka Zagreb je sicer v 97-odstotni lasti Intese Sanpaolo. Banka Koper bo prevzela ime matične banke Intesa San Paolo Bank. Sedež bo ostal v Kopru, v Ljubljani pa odpirajo center za poslovanje z velikimi podjetji. Začeli naj bi z investicijskimi posli kot so izdaje obveznic, še pišejo Finance na svoji spletni strani.

“Sedež banke se tudi na dolgi rok ne bo spremenil. Veliko dolgujemo poslovnemu okolju na Primorskem in se tega zavedamo,” je pojasnil predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda. Poudaril je, da želijo s tem le okrepiti svojo prisotnost na nacionalni ravni. Predsednik nadzornega sveta banke Vojko Čok pa se novosti veseli, saj meni, da gre za širitvene aktivnosti banke, kar je za Slovenijo dobro sporočilo.

Na Banki Koper so bili nevedni

Na Banko Koper smo že pred časom naslovili vprašanje, ali držijo neuradne informacije, da v njihovo lastniško strukturo vstopa PBZ, a so nam odgovorili, da o tem nič ne vedo, medtem ko smo na odgovor Intese San Paolo v Milanu čakali zaman. V Banki Koper je trenutno zaposlenih 755 ljudi, od tega 418 sodelavcev dela v centralni stavbe in 339 v poslovalnicah znotraj poslovne mreže. Od sodelavcev iz sektorja poslovanja z velikimi gospodarskimi družbami jih pet dela v Ljubljani in dva v Mariboru. V Banki Koper so nam ob našem poizvedovanju pred časom odgovorili, da niso seznanjeni, da bi se katera od služb selila v Ljubljano.

Na podjetja to ne vpliva bistveno

Dorijan Maršič, direktor Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP) meni, da je bila Banka Koper v zgodovini Primorske vedno najpomembnejši finančni center, ki je v veliki meri pripomogel razvoju gospodarstva na tem področju. “Čeprav je finančni krč za vse močno zaostril pogoje dostopa do finančnih produktov in predvsem za zagonska podjetja postavil zahtevne pogoje zavarovanj za pridobivanje zagonskega kapitala, je Banka Koper vseeno bila v prednosti pred drugimi, saj je zaradi svoje vpetosti v prostor poznala gospodarske razmere in okolje,” je komentiral.

Nevio Pucer, predsednik uprave Vinakopra, prav tako ne pričakuje velikih sprememb. “Če si zadovoljen s ponudbo banke, ostaneš, sicer poiščeš boljšo na trgu. Tudi ko je Banka Koper postala italijanska, ni bilo občutiti večje razlike. Res pa je, da smo zaradi zgodovinske povezanosti bolje sodelovali in da je bila nekoč vpeta v to okolje, kar pa se je sčasoma nekoliko spremenilo,” je izpostavil.

Spletno uredništvo, NČ


Najbolj brano