Ankaranski občinski svet sprejel smernice za delitev skupnega premoženja s Koprom

Ankaranski občinski svetniki so na sinočnji seji sprejeli smernice za delitev oziroma določitev načina delitve skupnega premoženja med Mestno občino Koper (MOK) in Občino Ankaran.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

ANKARAN > Ankaranski občinski svet je MOK pozval, naj čim prej posreduje potrebne podatke za določitev razmerij glede pokrivanja obveznosti do gospodarskih javnih služb in zavodov.

Pogajanja med občinama o delitvi premoženja se sicer nadaljujejo, a več podrobnosti javnosti za zdaj ne morejo dati, je pojasnila predstavnica ankaranske občine Nina Jurinčič.

Ob tem je dejala, da se čas za dosego sporazumne rešitve izteka in da bo v nasprotnem primeru o delitvi premoženja odločalo sodišče. Kot je dodala, pa “se dela na tem, da se nek sporazumen dogovor sprejme, da ne bo nobenih zapletov”.

V skladu z zakonom o lokalni samoupravi si morata občini premoženje razdeliti sporazumno, sporazum pa morata sprejeti oba občinska sveta in podpisati oba župana. Se pa počasi izteka šestmesečno obdobje, v katerem morata občinska sveta pripraviti izhodišča za delitev premoženja in podpisati sklep o načinu sporazumne razdelitve premoženja, ki bo podlaga za podrobnejši sporazum obeh županov o razdelitvi premoženja in načinu urejanja razmerij pri upravljanju javnih zavodov, podjetij in skladov. Če dogovora ne bo, bo o delitvi premoženja odločalo sodišče.

Zaradi še ne povsem dorečenih odnosov sta obe občini tudi v režimu začasnega financiranja, ki se je začelo 1. januarja. Začasno financiranje potrjujeta oba občinska sveta za trimesečno obdobje. V obdobju od aprila do junija 2015 je višina dovoljene porabe določena v skupni višini 16,3 milijona evrov, od tega za porabo v koprski občini 15,26 milijona evrov, v ankaranski občini pa 1,04 milijona evrov.

STA


Najbolj brano