Ankarančani ne bodo ogrožali Koprčanov v Luki

Občina Ankaran ne bo silila v nadzorni svet Luke Koper, čeprav bi lahko predlagala svojega kandidata. “To trenutno ni naša prioriteta in za to ni nobene potrebe,” pravi župan Gregor Strmčnik.

Direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič bo, 
kot kaže, ostala v nadzornem svetu Luke Koper. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič bo, kot kaže, ostala v nadzornem svetu Luke Koper. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Delničarji Luke Koper bodo na skupščini 8. julija odločali tudi o imenovanju predstavnika občine v nadzornem svetu. Sedanji predstavnici Mestne občine Koper v nadzornem svetu Luke Sabini Mozetič se namreč 12. julija izteče mandat in predlog za delničarje je, da Mozetičeva naloge nadzornice opravlja še prihodnja štiri leta.

V devetčlanskem nadzornem svetu Luke (šest je predstavnikov kapitala, trije pa so predstavniki zaposlenih) namreč lahko eno mesto pripada predstavnikom občin na območju pristanišča. “Enega od šestih članov nadzornega sveta lahko predlaga v izvolitev tudi občina ali občine, na območju katerih leži kopenski del območja pristanišča,” je zapisano v statutu Luke. Doslej je to mesto vedno dobila samo Mestna občina Koper, ki ima sicer v Luki Koper tudi 3,3-odstotni lastniški delež. Z ustanovitvijo nove občine pa bi občini delničarjem lahko predlagali skupnega nadzorniškega kandidata ali pa vsaka svojega, s tem da bi v tem primeru delničarji na skupščini med dvema predlogoma izbrali enega nadzornika.

A ničesar o tega jim ne bo treba, saj se v občini Ankaran ne bodo potegovali za nadzorniško mesto. “Z Luko Koper dobro sodelujemo in za zdaj še ne vidimo potrebe, da bi iskali mesto v nadzornem svetu,” pravi Gregor Strmčnik.

“Glavnino energije zdaj usmerjamo v ureditev razmerij in delitev premoženja z Mestno občino Koper. Urejanje razmerij z gospodarskimi subjekti bo prišlo na vrsto kdaj kasneje,” načrtuje.“ Članstvo v nadzornem svetu pomeni predvsem kapitalski interes, občina Ankaran pa nima deleža v Luki Koper. ”Nadzorna funkcija zato za zdaj ni naša prioriteta,” dodaja Strmčnik.

Občina Ankaran bo v letošnjem letu dobila skupaj približno 1,2 milijona evrov od luške koncesijske dajatve, Mestna občina Koper pa približno 1,5 milijona evrov, ki ga prejemajo v mesečnih obrokih. Koprska občina je sicer delitev luške koncesnine glede na površino poslala v ustavno presojo, ki pa o tem še ni odločilo.

Koprska občina bo kot delničarka Luke dobila še 285.000 evrov dividend, če bodo delničarji potrdili predlog uprave in nadzornega sveta Luke o 0,61 evra bruto dividende na delnico.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano