Ameriško-ciprski konzorcij kupil za skoraj 47 milijonov evrov terjatev do Istrabenza

Konzorcij ciprskega finančnega podjetja Elements Capital Partners in ameriške investicijske družbe York Capital je od nekaterih upnikov Istrabenza na čelu z banko Bawag kupil za skupno 46,7 milijona evrov terjatev, kar predstavlja okoli tretjino vseh terjatev do koprskega holdinga, danes poroča časnik Dnevnik.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA, KOPER> Konzorcij ciprske družbe, ki je v Sloveniji med drugim lastnica finančne družbe Alpen Invest, in ameriške investicijske družbe v lasti milijarderja Jamesa Dinana naj bi terjatve po neuradnih informacijah kupil s 70-odstotnim diskontom.

Gre tako že za drugi velik nakup terjatev letos, potem ko je spomladi Bank of America Merrill Lynch konec marca, neuradno za približno 100 milijonov evrov, kupila za 128 milijonov terjatev terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do ACH, Elana, Polzele in Adrie Airways. Te terjatve naj bi vmes že prodala investicijski skupini VR Capital, ki upravlja največji ruski sklad tveganega kapitala.

Bank of America Merrill Lynch naj bi se po pisanju Dnevnika zanimal tudi za terjatve do Istrabenza, ki jih ima v lasti DUTB. Teh je za 29,1 milijona evrov, poleg tega pa ima DUTB še za 19,8 milijona evrov terjatev do družbe Istrabenz Turizem.

V DUTB pa naj bi se po pisanju Dnevnika po drugi strani sami zanimali za odkup terjatev preostalih upnikov do Istrabenza, da bi si tako predvsem okrepili položaj pri javno objavljenih načrtih za prevzem upravljanja nad hotelskimi zmogljivostmi v svojem portfelju. Ti jim do zdaj v primeru Save oziroma Save Turizma še niso uspeli.

Prav Sava je s 16,3-odstotnim lastniškim deležem največji posamični lastnik Istrabenza. V družbi nakupa terjatev za Dnevnik niso želeli komentirati. Nekateri poznavalci pa po pisanju Dnevnika ocenjujejo, da bodo novi ekonomski lastniki poskušali vstopiti tudi v lastništvo Istrabenza, ki je zanimiv predvsem zaradi Istrabenza Turizma, ki ima v lasti vrsto portoroških hotelov.

Naslednja možna koraka sta po pisanju Dnevnika dva. Prvi je sklic skupščine delničarjev in dokapitalizacija oziroma izglasovanje predloga o pretvorbi terjatev v lastniški kapital. A za to bi si morali novi lastniki terjatev zagotoviti 75-odstotno podporo delničarjev, kar pa naj po pisanju Dnevnika ne bi bilo zelo verjetno, saj saj Sava in z njo povezane družbe obvladuje več kot 25 odstotkov lastništva. Druga možnost vstopa v lastništvo Istrabenza pa bi bil, tako Dnevnik, postopek ponovne prisilne poravnave.

STA


Najbolj brano