Aljažev stolp je povezal vrh gora in morje

Med nakupovanjem v koprskem Planetu Tuš lahko skočimo še do vrha Triglava in si ogledamo Aljažev stolp.

Sredi koprskega Planeta Tuš stoji natančna kopija Aljaževega 
stolpa. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Sredi koprskega Planeta Tuš stoji natančna kopija Aljaževega stolpa. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER >Njegovo natančno kopijo so namreč razstavili v nakupovalnem središču in tudi na ta način obeležili 120. obletnico postavitve pločevinastega stolpa na najvišji slovenski gori. Na (skoraj) najnižji točki države bo ostal do 6. avgusta. Dan pozneje, točno 120 let zatem, ko je Jakob Aljaž stolp namestil na vrhu Triglava, ga bodo prepeljali v Slovenski planinski muzej v Mojstrano.

“Aljažev stolp je pred dobrim stoletjem predstavljal utelešenje narodne zavesti Slovencev. Danes ga sicer poznamo kot pomemben simbol, krajinski motiv, a pri tem pogosto pozabljamo na njegovo zgodbo, ki je edinstvena v Alpah in verjetno tudi v svetu,” pravi Gorazd Lemajič, soavtor razstave o stolpu Ta pleh ima dušo in vodja oddelka za konserviranje in restavriranje v Narodnem muzeju Slovenije.

Jakob Aljaž je želel s stolpom postaviti mejnik, ki označuje slovensko lastnino vrha naših gora. Izkazoval jo je že v času Avstroogrske monarhije, v času prve svetovne vojne, ko je v njegovi bližini potekala soška fronta, v Kraljevini SHS je meja potekala prav po vrhu Triglava, med drugo svetovno vojno so ga obiskovali najprej Nemci, nato vse pogosteje partizani, ki so nanj postavili tudi slovensko zastavo. Ob razglasitvi samostojnosti je na njem zaplapolala slovenska zastava, leta 1999 pa je postal kulturni spomenik državnega pomena, že prej pa tudi točka, ki jo obiskujejo množice planincev. HR


Najbolj brano