Akcija Vsi smo migranti tudi v Kopru in Postojni

Ob svetovnem dnevu migrantov, ki ga je svet obeležil včeraj, so se v prostorih Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem zbrali migranti, ki že dolgo bogatijo istrski prostor.

Ji Rongqiang - Chang, Dijana Harčević Ćatić, voditeljica 
okrogle mize dr. Marijanca Ajša Vižintin, Arbnore Avdylaj, 
Ajhan Saliji in dr. Irina Makarova Tominec (na fotografiji z leve) 
so poslušalcem razkrili nekaj svojih izseljensko-priseljenskih 
izkušenj ter nanizali izzive, s katerimi so se srečevali pri 
vključevanju v slovensko družbo.  Foto: Alenka Penjak
Ji Rongqiang - Chang, Dijana Harčević Ćatić, voditeljica okrogle mize dr. Marijanca Ajša Vižintin, Arbnore Avdylaj, Ajhan Saliji in dr. Irina Makarova Tominec (na fotografiji z leve) so poslušalcem razkrili nekaj svojih izseljensko-priseljenskih izkušenj ter nanizali izzive, s katerimi so se srečevali pri vključevanju v slovensko družbo.  Foto: Alenka Penjak

KOPER, POSTOJNA > Tam živijo podjetni, izobraženi in dejavni priseljenci in priseljenke. Ji Rongqiang - Chang, Dijana Harčević Ćatić, voditeljica okrogle mize dr. Marijanca Ajša Vižintin, Arbnore Avdylaj, Ajhan Saliji indr. Irina Makarova Tominec (na fotografiji z leve) so poslušalcem razkrili nekaj svojih izseljensko-priseljenskih izkušenj ter nanizali izzive, s katerimi so se srečevali pri vključevanju v slovensko družbo. Okroglo mizo, poimenovano Vsi smo migranti, so pripravili oddelek za uporabno jezikoslovje in oddelek za slovenistiko Fakultete za humanistične študije, Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Medkulturni inštitut.

Na postojnskem posvetu o integraciji in zaposlovanju imigrantov v Primorsko-notranjski regiji pa so predvčerajšnjim med drugim opozorili tudi na nehuman odnos delodajalcev in agencij do tujih delavcev in do težje integracije žensk, saj te praviloma ostajajo doma, skrbijo za družino in ob neznanju jezika ter običajno skromni izobrazbi nimajo pravih možnosti za integracijo, je poudarila direktorica postojnskega centra za socialno delo Patricija Može. Posvet v Postojni sta organizirali Regionalna razvojna agencija Zelnik kras in Informacijska točka Europe Direct Primorsko-notranjske regije.

AP, VRŽ


Najbolj brano