Agraria v najstarejši samopostrežni trgovini

Trgovska družba Mercator je v začetku marca zaprla dolgoletni market v Ulici Prekomorskih brigad, v začetku decembra pa bo tam novo delikatesno prodajalno odprla Kmetijska zadruga Agraria Koper.

Namesto Mercatorjeve bo v Ulici Prekomorskih brigad kmalu Agrariina prodajalna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Namesto Mercatorjeve bo v Ulici Prekomorskih brigad kmalu Agrariina prodajalna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Direktor Agrarie Robert Fakin je potrdil, da so kupili dolgoleten Mercatorjev poslovni prostor v Ulici Prekomorskih brigad. V njem so že leta 1958 uredili prvo samopostrežno trgovino v Istri, zato ima med Izolani poseben pomen.

Agraria je z nakupom novega poslovnega prostora pridobila 140 kvadratnih metrov, kar je trikrat več prostora v primerjavi z zdajšnjo trgovino nekaj metrov stran. Kaj bodo z njo, se še niso odločili. Fakin dopušča, da jo bodo obdržali. “Kot skladišče za novo prodajalno ali pa se bomo odločili za prodajo oziroma oddajo.” Za nakup Mercatorjevega marketa so se odločili tudi zaradi sprejemljive cene, ki pa je ne želijo razkriti. Poslovni prostor zdaj urejajo, 1. decembra bodo v njem odprli novo prodajalno ter v njej - poleg sadja in zelenjave - ponujali delikatesne izdelke, kupcem bo na voljo tudi vinotoč. Zdajšnjima dvema delavkama bodo dodali vsaj še štiri.

Ob izolskem pokopališču pa bodo še naprej prodajali rastlinje, sadike, gnojiva, rože in vence. Z obiskom te agro trgovine in cvetličarne so zelo zadovoljni. Tamkajšnji poslovni prostor imajo v najemu od izolske občine. In kaj bodo naredili s 4000 kvadratnih metrov velikim zemljiščem v Industrijski coni, kjer so pred leti načrtovali Agrariin center s kletno garažo za 80 avtomobilov in pisarnami oziroma stanovanji? “V zdajšnjih kriznih časih bi bila gradnja takšnega centra absurdna. Nesmiselna je tudi zato, ker samo nekaj sto metrov, v bližini novega krožišča ob hitri cesti, nov center snuje Mercator,” pojasnjuje Fakin. Sam bi, ob primernih pogojih, omenjeno zemljišče prodal, zadnjo besedo pa bodo imeli v upravnem odboru kmetijske zadruge oziroma lastniki. Agraria ima še veliko podobnih nepremičnin, ki naj bi jih prav v tem obdobju podrobno pregledovali. MIRJANA CERIN


Najbolj brano