Adria Ankaran lani z več kot 300.000 evrov čistega dobička

Adria Ankaran je lani ustvarila 5,1 milijona evrov prihodkov in dobrih 327.000 evrov čistega dobička. Ob povečanju nočitev in prihodkov v prvih osmih mesecih letos pa si vodstvo družbe v letošnjem letu obeta približno 5,5 milijona evrov prihodkov in 350.000 evrov dobička. Te številke bodo omogočile tudi nove investicije.

Adria Ankaran je lani ustvarila 5,1 milijona evrov prihodkov in 
dobrih 327.000 evrov čistega dobička.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Adria Ankaran je lani ustvarila 5,1 milijona evrov prihodkov in dobrih 327.000 evrov čistega dobička.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Družbo, ki je v letu 2010 pridelala že prek milijon evrov izgube, so v zadnjih sedmih letih uspeli sanirati in v tem času dvignili prihodke za 50 odstotkov. "To je verjetno najvišja rast obalnih hotelov v tem obdobju," je na današnji novinarski konferenci izpostavil direktor družbe Rajko Rešek.

Dobiček pred davki in amortizacijo (EBITDA) je lani znašal slabih 860.000 evrov, finančne obveznosti, ki so še ob koncu leta 2010 znašale 3,29 milijona evrov, pa so zmanjšali na dobrih 858.000 evrov ob koncu lanskega leta, trenutna zadolženost je še manjša, okoli 700.000 evrov. Podjetje je tako po Reškovi oceni "zdravo, učinkovito, solventno in sproti poplačuje račune in obveznosti do svojih dobaviteljev".

Rešek je izpostavil še bruto dodano vrednost na zaposlenega, ki je s skoraj 36.000 evri bistveno nad povprečjem panoge, EBITDA marža pa je z 18 odstotki prav tako nad slovenskim povprečjem. Nenazadnje pa je družba dvignila povprečno število zaposlenih iz okoli 50 na okoli 80, pri čemer približno tretjino predstavljajo domačini t.j. občani Ankarana.

V prvih osmih mesecih letos so uspeli povečati skupne prihodke za 15 odstotkov na 4,5 milijona evrov, do konca leta pa ocenjujejo, da bodo prihodki znesli 5,5 milijona evrov.

Prevladovali Avstrijci, Nemci in Italijani

V enakem obdobju so samo med hotelskimi gosti zabeležili sedemodstotno rast nočitev in 12-odstotno rast nočitev glede na lani. V strukturi gostov so dosegli povečanje deleža tujih gostov, ki so v obdobju od januarja do avgusta predstavljali 59 odstotkov vseh, med njimi pa so prevladovali Avstrijci, Nemci in Italijani, je navedla Maruška Kokalj iz prodajne službe.

Dobri rezultati bodo omogočali tudi razvojne načrte. Kot je pojasnil prokurist Goran Križnar, so letos prenovili dve hotelski dvorani, tako da sta pritličje in terasa v celoti obnovljena, tako kot približno tretjina sob v hotelskem delu. V načrtu pa imajo med drugim obnovitev vikendov, ki naj bi se je lotili v letu 2018. Prav tako bodo denar namenili za gostinski lokal Taverna.

Spor z ankaransko občino: “Adria resort ima svoja pravila in svoje goste”

Kot je menil Križnar, so s svojim poslovanjem tudi prepričali lastnika t.j. državo, da ne razmišlja o prodaji. "Vemo pa, kaj lahko prinese menjava lastništva v razvojnem in zaposlovalnem smislu," je dodal.

Glede odprtih sporov z ankaransko občino in omejitve dostopa do Adriinega kompleksa je Rešek obžaloval način komunikacije, a dodal, da obstajajo določena pravila: "Adria resort ima svoja pravila in svoje goste in ti od nas kot upravljalca in gostitelja pričakujejo, da tudi zanje poskrbimo." V Adrii so po njegovih besedah pripravili argumentiran odgovor, sicer pa še čakajo na termin za sestanek z občinskim vodstvom, ki so ga sami predlagali.

STA


Najbolj brano