700.000 evrov za sanacijo brežin Bezovica in Podpeč

Mestna občina Koper je v tem tednu podpisala pogodbo za sanacijo brežin v vaseh Bezovica in Podpeč pod Kraškim robom. Dela naj bi se začela že v maju, zaključila pa naj bi se ob koncu letošnjega leta. Celoten znesek sanacije brežin naj bi znašal dobrih 700.000 evrov, denar pa bosta zagotovili Direkcija RS za infrastrukturo in Mestna občina Koper.

Mestna občina Koper je v tem tednu podpisala pogodbo za 
sanacijo brežin v vaseh Bezovica in Podpeč pod Kraškim 
robom.  Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa
Mestna občina Koper je v tem tednu podpisala pogodbo za sanacijo brežin v vaseh Bezovica in Podpeč pod Kraškim robom.  Foto: Tomaĺľ Primoĺľiäť/Fpa

KOPER > Projektna dokumentacija za sanacijo podora v Podpeči predvideva izvedbo ukrepov za zaščito stanovanjskih objektov. Postavili bodo podajno-lovilne ograje za padajoče skale in zaščitili brežine s težko sidrano mrežo. Za sanacijo brežine v Brezovici je poleg postavitve lovilne ograje predvideno tudi miniranje skalne brežine. Med drugim bodo izvedli tudi vse potrebne ukrepe za zaščito državne ceste Loka-Podpeč-Rakitovec, so sporočili iz koprske občine.

Na območju Bezovice in Podpeči se sicer že leta opravlja monitoring skalnih blokov in plazu. Ta je v zadnjih letih pokazal, da bi lahko debela stena, ki ogroža krajane v Bezovici, razpadla. Po predvidevanjih naj bi pri tem nastali vsaj trije bloki v velikosti približno 500 kubičnih metrov, ki bi se lahko razbili še na manjše bloke in dosegli varovalni nasip.

Spletno uredništvo


Najbolj brano