70 Izolanov bi imelo kmetije in turistične kmetije

Predlog občinskega prostorskega načrta (OPN), krovnega prostorskega akta vsake občine, bi moral biti po napovedih izolskega župana Igorja Kolenca javno razgrnjen že lani poleti, pa doslej še ni bil. Dodatne zamude utegne povzročiti umeščanje kmetij in turističnih kmetij v prostor. Uredilo bi si jih kar 70 vinarjev, oljkarjev in drugih občanov.

Bo Izola postala občina kmetij in turističnih kmetij?
Bo Izola postala občina kmetij in turističnih kmetij? 

IZOLA >V županovem kabinetu pojasnjujejo, da imajo pripravljen dopolnjen osnutek OPN. Od začetka lanskega leta, ko so dobili vse potrebne smernice ministrstev in drugih soglasodajalcev, so zbrali obvezne strokovne podlage in sprejeli kopico dokumentov - lokalni energetski koncept, vodnogospodarsko študijo, okoljsko poročilo ter obsežne prostorsko-izvedbene pogoje. Vsi ti papirji so obvezni za nadaljnje postopke sprejemanja OPN.

Zaradi razvpite turistične kmetije Bužekijan je župan Igor Kolenc nekaj časa nasprotoval gradnji turističnih kmetij na podeželju. Gradnjo na zaščitenih kmetijskih površinah na Mali Sevi so v času županovanja Brede Pečan zastavili kot turistično kmetijo, kasneje pa zgradili turistični resort, ki zaradi neskladja z gradbenim dovoljenjem in prostorskim aktom PUP za podeželje ostaja nedokončan.

Zdaj se ukvarjajo z želenimi posegi na kmetijskih zemljiščih, ki terjajo spremembo namenske rabe prostora. “V prostor umeščamo kmetije in turistične kmetije, za katere smo dobili približno 70 vlog. Pobudnike smo pozvali, naj jih dopolnijo, nekaterim pa še vedno manj-ka kakšen dokument,” navaja županova svetovalka Kristina Zelić. Ko jih bodo dostavili, bodo njihove vloge pregledali in ocenili. Oddali so jih vinarji, oljkarji in drugi, statusa kmeta niso potrebovali. O umeščanju kmetij in turističnih kmetij v prostor pa bo odločala tudi država, saj mora ministrstvo za kmetijstvo dovoliti spremembo namenske rabe na kmetijskih zemljiščih.

Koliko bodo ti postopki v Ljubljani zavlekli sprejetje OPN, Zelićeva ne ve. Opozarja pa, da lahko za vsako kmetijo posebej zahtevajo strokovne podlage, ki jih mora občina naročiti zunanjim izvajalcem.

Prav zaradi velikega števila pobud, ki jih dobivajo med pripravo OPN, bodo predlog akta dvakrat javno razgrnili. Prva razgrnitev bo bolj neformalna in bo predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano