685 gospodinjstev na črno priključenih na kanalizacijo

V Komunali Koper so lani ugotovili, da se je 685 gospodinjstev samovoljno priključilo na javni kanalizacijski sistem. Ob terenskem ogledu pa so zasačili tudi 226 uporabnikov, ki nimajo urejenega primernega odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda.

V Komunali Koper so največ kršiteljev, ki so se  samovoljno priključili na javni kanalizacijski sistem, zasledili na območjih, ki segajo do pet kilometrov od koprskega mestnega jedra. Foto: Leo Caharija
V Komunali Koper so največ kršiteljev, ki so se samovoljno priključili na javni kanalizacijski sistem, zasledili na območjih, ki segajo do pet kilometrov od koprskega mestnega jedra. Foto: Leo Caharija

KOPER > Največ kršiteljev so zasledili na območjih, ki segajo do pet kilometrov od koprskega mestnega jedra.

Zanimalo nas je, kako to, da so v Komunali šele zdaj opazili odstopanja in pomanjkljivosti v evidencah. Pojasnili so, da jim je sprememba zakonodaje, ki ureja to področje, šele zdaj omogočila vodenje in pregled določenih evidenc. “Greznice in male komunalne čistilne naprave so v zasebni lasti. Šele lani januarja, ko smo začeli z izvajanjem plačljivih storitev, in se večji del občanov na naše pisne pozive ni odzval, smo se lahko odpravili na teren in preverili stanje,” navaja Vojko Rotar iz Komunale.

Priklop je obvezen

V Komunali sklepajo, da se nekdo namerno ni priključil na kanalizacijsko omrežje, ker so do januarja lani obračunavali le strošek kanalščine, potem pa so začeli zaračunavati tudi storitve, ki so vezane na greznice in male komunalne čistilne naprave. Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode v Mestni občini Koper zapoveduje, da se mora gospodinjstvo priključiti na javno kanalizacijo v šestih mesecih od pričetka njene uporabe oziroma po prejemu obvestila koprske Komunale Koper o obveznosti priključitve. Obenem mora uporabnik prenehati z uporabo obstoječe greznice ali male komunalne čistilne naprave.

Na podlagi odloka je za nadzor nad kršitelji pristojen občinski inšpektorat. Ta lahko izda globo od 300 do 1500 evrov, odvisno od vrste in storilca prekrška (posameznik ali pravna oseba oziroma samostojni podjetnik).

V Komunali Koper ne morejo natančno odgovoriti, koliko izgube so imeli zaradi kršiteljev. Vsekakor pa gre za potencialni izpad prihodkov, dodajajo. Ali bodo denar izterjali oziroma uveljavili škodne zahtevke pa je stvar poslovne odločitve, ki jo še proučujejo.

1460 evrov za hišni priključek

Ko se na območju koprske občine lotijo gradnje kanalizacijskega omrežja na posameznih območjih, predvidijo tudi ureditev priključkov do objektov, vendar samo do tistih, ki imajo hišno številko in v njih tudi dejansko nekdo prebiva.

Občina financira gradnjo kanalizacijskega omrežja v celoti, lastnikom objektov pa zaračuna gradnjo hišnih priključkov na podlagi odloka o določitvi enotne cene izgradnje priključka na javno fekalno kanalizacijsko omrežje. Cena je enaka za vso občino in znaša 1460 evrov, pri čemer gospodinjstvom omogočijo tudi obročno odplačevanje brez obresti.

V primerih, ko se posameznik želi na novo priključiti na kanalizacijsko omrežje, ker se v preteklosti za to ni odločil, ali v primeru novogradnje, je uporabnik dolžan v celoti kriti strošek priključitve.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano