Tek s pogledom na morje navdušil več kot tri tisoč tekačev

“Dobro jutro vsem tekačem. Dobro jutro vsem ljudem,” je tekače na Longiki pospremila himna Banka Koper 2. Istrskega maratona. “Ne, to ni lahka in najhitrejša proga, a je gotovo najlepša,” je po prihodu v cilj povedala ena od tekačic. Verjetno bi se z njo strinjala večina od 3500 tekačev in tekačic, ki jih je pot popeljala - tako kot poje Rudi Bučar, avtor himne maratona - tja med oljke do stare trte in na sončne trge.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA >Na tri trase Istrskega maratona so prišli tekači in tekačice iz 21 držav. Na najdaljši se je preizkusilo približno 450 tekačev, na polmaratonu 1700 tekačev in na 10-kilometrskem 1200 tekačev in tekačic. Z 42-kilometrsko preizkušnjo je med moškimi najbolje opravil Robert Radojković iz Poreča s časom 2 ur 39 minut in 42 sekund. Ob prihodu v cilj je bil navdušen: “Takega občinstva nisem doživel niti v Barceloni, res je bilo fenomenalno. Prihajam iz Poreča in prepričan sem, da bi se lahko ostala mesta od Izole veliko naučila.”

Visoke temperature so resda na prizorišče povabile veliko obiskovalcev, a so imeli nekateri zaradi tega tudi težave. Na progi so morali reševalci posredovati več kot dvajsetkrat, največjo težavo pa je predstavljala slaba hidracija. Poleg tega so zabeležili en vročinski udar in nekaj manjših poškodb zaradi padcev.

Izboljšala čas proge

Najboljša med ženskami je bila Neža Mravlje s časom 2 uri 52 minut in 46 sekund, ki je kar za 18 minut izboljšala čas proge. “Ključ do zmage so gotovo treningi, volja in veselje. Proga je zelo razgibana in enkratna, vzdušje ob progi je bilo enkratno,” je povedala zmagovalka, ki so ji pomembno spodbudo dajali prav glasni navijači ob poti. Čeprav je Mravljetova povedala, da je proga lepa, a težka, je lanski čas izboljšala za skoraj pol ure.

Na 21-kilometrski progi je slavil Pierre Christian Fournier s časom ene ure 12 minut in 16 sekund. “Že večkrat sem bil v Sloveniji, a tu je najlepše,” je povedal tekač.

Na desetkilometrski preizkušnji iz Kort do Kopra je slavil Peter Kastelic, med ženskami pa Mateja Kosmatin.

Mladi tekači navdušeni

Že dan prej se je približno 400 otrok, šolarjev in dijakov pomerilo v tekih v sedmih kategorijah. Največ zanimanja je bilo med predšolskimi otroci in šolarji, najmanjše pa med dijaki.

“Nekaj gre gotovo pripisati najstniškemu obdobju. V srednji šoli je tudi manj krožkov, kamor bi se lahko vključevali,” je pojasnila Tanja Jerina iz ŠD 3 Šport, kjer so zbirali prijave na teke za mlajše tekače. “Taki teki najmlajšim veliko pomenijo, dobro se počutijo in prav ti prvi koraki jih vlečejo naprej,” je še povedala.

Rezultat sodelovanj

V rekordnem času so prireditev posvojili tekači iz vse Slovenije. Največ jih je prišlo iz Ljubljane in okolice, in sicer kar 1110, na drugem mestu po številčnosti so bili tekači in tekačice iz Kopra in okolice. Zanimanja za tek je bilo veliko in prijave so morali omejiti.

“Očitno je Istra dovolj čarobna, da privablja ljudi od vsepovsod. Ne nazadnje je moto celotne prireditve tek s pogledom na morje. Udeležencem ga ponujamo iz različnih koncev Istre,” pove Marijana Sikošek, vodja prireditve in predsednica Društva Istrski maraton, ki se podpisuje pod organizacijo dogodka. Organizatorji po tihem upajo, da bodo v prihodnosti zaradi velikega zanimanja lahko gostili večje število tekačev in tekačic.

V društvu se zavedajo pomena športnega turizma. “Že nekaj časa je znano, da se šport uspešno povezuje s turizmom in privablja na določeno destinacijo športnike, ki želijo aktivneje preživeti svoj prosti čas. V Istri imamo priložnost, da razvijamo tek in bogatimo Istro s tekaškimi prireditvami. Poleg tega imamo dovolj turistične infrastrukture, da lahko sprejmemo večje število tekačev in navijačev,” je pojasnila vodja prireditve.

Čar Istrskega maratona je, da traso vsako leto spreminjajo in je sad sodelovanja treh občin Kopra, Izole in Pirana. Lani sta bila start in cilj v Kopru, letos je gostiteljska občina Izola, prihodnje leto - 10. aprila 2016 - pa bodo štafeto predali Piranu.

PETRA MEZINEC


Najbolj brano