300 invalidom olajšali dostop do morja

V Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič so danes predali v uporabo dostopno ploščad za osebe s posebnimi potrebami. 12.600 evrov vredna naložba, za katero so denar prispevali tudi rotarijci z obeh strani meje, bo zelo olajšala dostop do morja več kot 300 osebam s posebnimi potrebami, kolikor jih letno obišče letovišče.

V Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič so  predali v uporabo dostopno ploščad za osebe s posebnimi potrebami Foto: Petra Vidrih
V Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič so predali v uporabo dostopno ploščad za osebe s posebnimi potrebami Foto: Petra Vidrih

DEBELI RTIČ > Dostopna ploščad je iz armiranega betona in ima 2,8 metra višinske razlike, dolga je 14 metrov, široka pa 1,5 metra. Na klančini je postavljena obojestranska ograja iz nerjavečega jekla za vstop v morje z vozički. Vrednost ploščadi je 12.600 evrov, od tega so z organizacijo del in donacijo v vrednosti 7600 evrov prispevali rotarijci iz Kopra in Milj, še 5000 evrov je vložilo Mladinsko zdravilišče in letovišče Rdečega križa Slovenije (RKS) Debeli rtič, so sporočili iz Studia Kernel.

Nova dostopna ploščad bo zelo olajšala vstop v morje vsem njihovim gostom s posebnimi potrebami, je ob otvoritvi poudarila vodja mladinskega zdravilišča Ana Žerjal. Na Debelem rtiču vsako leto dopustuje približno 15.000 gostov, od tega večina otrok. Oseb s posebnimi potrebami na invalidskih vozičkih je vsako leto več kot 300. Posebej zanje je bil doslej dostop do morja precej težji, saj je zahteval ločen prenos invalida in vozička, kar zdaj ni več potrebno.

Donacijo sta rotary kluba iz Kopra in Milj zbrala v okviru že tradicionalnega Rotary kampa, v okviru katerega bodo tudi letos pripravili enotedenske počitnice z rehabilitacijo za skupino otrok in mladih oseb s posebnimi potrebami iz Slovenije in Italije. Enotedenskih terapevtskih počitnic se je lani udeležilo 28 otrok in mladih s prav toliko spremljevalci.

Rotarijska kluba sta do zdaj prispevala tudi denar za gradnjo trim steze in nabavo električnega avtomobilčka, s katerim je olajšan prevoz oseb s posebnimi potrebami na Debelem rtiču, so zapisali v sporočilu za javnost.

STA


Najbolj brano