29 zamisli za Dragonjo

Na javni natečaj za oblikovanje predloga grafičnega znaka za območje porečja Dragonje se je prijavilo 16 različnih avtorjev, ki so posredovali 29 zamisli.

Predlog za logotip doline Dragonje je oblikovalo 16 avtorjev, ki so poslali kar  29 zamisli. Foto: Lkf
Predlog za logotip doline Dragonje je oblikovalo 16 avtorjev, ki so poslali kar 29 zamisli. Foto: Lkf

KOPER > Spomnimo, da je koprska občina v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šmarje in Občino Piran prek razpisa iskala najprimernejši logotip, s katerim bi zaobjeli značilnosti doline Dragonje. Ob določila natečaja so se obregnili v ustanovi za promocijo oblikovanja vidnih sporočil Fundaciji Brumen, kjer so menili, da je razpis pripravljen nestrokovno.

V koprski občini se do zaključka natečaja (nedelja) niso želeli opredeljevati glede protesta Fundacije Brumen. Zdaj pravijo, da jih žalosti, ker so nekateri dobronamerni natečaj sprejeli negativno.

Zavračajo vse očitke, ki so se ob tem pojavili v javnosti. V Fundaciji so, denimo, opozarjali, da so nekatera določila razpisa sramotna in nesprejemljiva ter v nasprotju s pozitivno prakso doslej kakovostno pripravljenih razpisov tovrstnih natečajev. V občini so za izbrani znak s priročnikom celostne grafične podobe ponujali 500 evrov, medtem ko so v Fundaciji trdili, da je po ceniku Društva oblikovalcev Slovenije najnižja cena 1952 evrov. V koprski občini navajajo, da niso bili primorani objaviti natečaja, saj bi lahko oblikovanje predloga naročili oblikovalcem, s katerimi redno sodelujejo. “To bi bilo seveda najlažje. Toda v občini smo želeli nekaj več, predvsem pa smo želeli vključiti tudi širšo javnost pri ustvarjanju ter s tem omogočiti sodelovanje in predstavitev tistim, ki za to nimajo vedno možnosti,” pojasnjujejo. “Naši nameni so bili izključno dobri in menimo, da 16 prijavljenih avtorjev s skoraj 30 predlogi to tudi potrjuje,” še dodajajo. NH


Najbolj brano