27 stanovanj za Izolane

Izolanom bo Božiček prinesel prednostni seznam upravičencev za neprofitna stanovanja, v najem pa jih bodo dobili kmalu po novem letu. “Ključe bomo razdelili pred koncem januarja,” zagotavljajo v občinski upravi. Razdelili jih bodo 27, torej tri več, kot so sprva napovedali.

Štiri neprofitna stanovanja so v   Smrekarjevi ulici 51.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Štiri neprofitna stanovanja so v Smrekarjevi ulici 51.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Prosilce so o doseženih točkah, ki so podlaga za uvrstitev na prednostno listo, obvestili že oktobra.

20 občanov se je pritožilo

V tem času so se prosilci za neprofitna stanovanja lahko pritožili, za kar se je po podatkih občine odločilo 20 občanov. Čeprav se to v primerjavi s številom stanovanj zdi veliko, je treba upoštevati, da se za prosta neprofitna stanovanja poteguje kar 256 Izolanov. Še več se jih je maja prijavilo na razpis občine, kar 285, vendar so 29 vlog kmalu zavrnili, ker niso bile popolne ali prosilci niso zadostili razpisnim pogojem. Tudi glavnino pritožb, 18 od 20, so zavrnili ali zavrgli. Dve pa so poslali v ponovno odločanje, s čimer se je ukvarjala stanovanjska komisija.

V teh dneh občina čaka na vročitev vseh odločb o pritožbah, kar je pogoj za objavo prednostne liste upravičencev. Objavijo jo lahko šele, ko izdane odločbe postanejo dokončne. Listo upravičencev pa mora potrditi stanovanjska komisija.

Stanovanjska komisija ima novo članico - Barbaro Dobrila namesto Marike Jauševac, ki ni želela več sodelovati. Preostali člani so: predsednik Branko Simonovič in Manca Vadnjal (svetnika iz Desusa oziroma IJN), Žanin Gruden in Renato Vouk.

Še bodo obnavljali stanovanja

Tri dodatna stanovanja bodo razdelili, ker jih je občina dobila po objavi razpisa in jih zatem tudi uredila. Razdelili jih bodo upravičencem tako imenovane liste A, ki jim zaradi nižjih dohodkov ne bo treba plačati lastne udeležbe (v višini desetine vrednosti stanovanja) in varščine. Skupaj bodo dobili 15 stanovanj, tri več kot tisti z liste B, ki bodo morali plačati tako lastno udeležbo kot varščino.

Če se bo prihodnje leto izpraznilo še kakšno stanovanje, ga bodo dodelili naslednjemu upravičencu s prednostne liste, saj bo ta veljala še eno leto od objave.

Občina pa bo še naprej obnavljala fond starih neprofitnih stanovanj. Čeprav je župan Igor Kolenc za eno od komercialnih TV-postaj nedavno izjavil, da bodo zaradi milijonskega plačila podjetju Riba okrnili to obnovo, zagotavlja, da se bo to zgodilo v najmanjši možni meri. Zaradi finančne zagate bodo namreč okrnili različne projekte. Januarja pa bodo razdelili 27 stanovanj, čeprav so sprva menili, da jih bodo lahko kvečjemu 16, poudarja Kolenc. V stanovanjskem fondu občine je 316 neprofitnih stanovanj.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano