25 let predstav in smeha v domačem narečju

Gledališka skupina kulturnega društva Osp že 25 let razveseljuje obiskovalce svojih predstav. V tem času so jih uprizorili 20, nekatere več kot 45-krat, za večino so prejeli tudi nagrade na tekmovanjih gledaliških skupin. Danes in jutri bodo na Martinčevem trgu v Kopru na oder stopili kar trikrat.

Pod napuščem na Martinčevem trgu v torek zbrali člani skupine iz Ospa. A s svojo dobro voljo dežja niso uspeli pregnati in morali so odpovedati prvo predstavo gledališkega maratona.  Foto: Helena Race
Pod napuščem na Martinčevem trgu v torek zbrali člani skupine iz Ospa. A s svojo dobro voljo dežja niso uspeli pregnati in morali so odpovedati prvo predstavo gledališkega maratona.  Foto: Helena Race

OSP > Ko so leta 1989 v Ospu obnovili kulturni dom, so morali poiskali tudi dejavnost, s katero ga bodo napolnili. “Nekoč smo imeli v Ospu pevski zbor in godbo na pihala, a vas ni dovolj velika, da bi lahko to obudili. Zato smo sklenili, da bo najbolje, če se zberemo v gledališki skupini, ki je pred tem zamrla leta 1954,” se spominja Darija Krkoč, ki je že 25 let predsednica društva. Ohranili so tudi nekdanje ime Domovina, katerega korenine segajo k društvu, ki je v Ospu delovalo že leta 1898.

Prva predstava, ki so jo postavili na oder obnovljenega kulturnega doma, je bila Županova Micka. Odigrali so jo v domačem narečju in to je ostalo rdeča nit vseh njihovih predstav. Druga značilnost osapskega gledališča pa je komedija: “Življenje je že samo po sebi težko in ena velika tragedija, tako da se pridejo ljudje na naše predstave vsaj malo nasmejat,” o tem pravi Krkočeva.

V društvu je aktivnih 17 članov, ki prihajajo iz vseh koncev Istre, še nekaj članov se jim pridruži občasno: “Najmlajši član ima 17 let, najstarejša članica pa 71.”

Osapski gledališčniki so igrali pod režiserskimi taktirkami Janka Kleibencetla, Sergeja Verča, Katje Pegan in Gašperja Tiča, zdaj pa že dvanajst let sodelujejo z Edito Frančeškin. “Čeprav gre za amatersko gledališko skupino, igranje ni enostavno. Če je predstava zahtevna, z veliko prihodi na oder in veliko igralci, jo moramo kar dolgo vaditi. Včasih nam gre dobro in je predstava na odru že po nekaj mesecih, so pa vaje trajale tudi že leto in pol,” pravi Frančeškinova.

Na gledališkem maratonu na Martinčevem trgu v Kopru so želeli odigrati štiri predstave. A jim je prvo Življenje je lepo, dokler ... odplaknil dež. Bodo pa drevi ob 20. uri obiskovalce nasmejali s predstavo Vsega je kriva država, jutri ob 20. uri s predstavo Oblast, ob 21. uri pa s predstavo Ali ženske kdaj odnehajo?.

V vseh štirih predstavah, ki jih skupina iz Ospa trenutno uprizarja, igra tudi Nadja Mršnik iz Kopra. Skupini se je pridružila na dan, ko se je upokojila. “Hčerka in mož, ki sta imela znance v skupini, sta člane prosila, naj mi nekaj zaigrajo. Takrat so me povabili medse in s tem sem odprla novo stran življenja,” se spominja začetkov pred 14 leti. “Kdor se pridruži takšni skupini, to stori s srcem. Oder pa ima posebno moč, je kot strup, ki te zasvoji, največ energije pa mi daje publika,” pravi.

Podobno je igranje zasvojilo tudi Matjaža Skončnika, ki se na vaje v Osp vsak teden dvakrat vozi iz Pirana. “Res je težko usklajevati vse aktivnosti in družino, a igranje me pritegne. Če bi obupal in potem videl premiero predstave, v kateri me ne bi bilo, bi mi bilo zelo žal,” pravi. HR


Najbolj brano