25 let plesa in istrske dediščine

Kulturno društvo Mandrač bo drevi ob 19. uri bo v Gledališču Koper praznovalo 25-letnico delovanja. Predsednik društva Bogomir Likon ob tem ugotavlja, da je zanimanja za folkloro vse manj; pred leti se je avdicij udeleževalo veliko srednješolcev, zdaj težko najdejo plesalce.

V društvu plešejo istrske, tržaške, gorenjske, belokranjske in koroške plese. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V društvu plešejo istrske, tržaške, gorenjske, belokranjske in koroške plese. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Folklorna skupina KD Mandrač je zrasla med člani pevskega zbora Maestral. Med ustanoviteljicami je bila tudi Mojca Lepej, dolgoletna mentorica skupine. V začetku so plesali večinoma gorenjske plese, po letu 1990 pa so se osredotočili bolj na istrske in tržaške. Pred 20 leti so ustanovili še skupino pevk ljudskih pesmi, plese pa spremljajo štirje godci z dvema harmonikama, klarinetom ali piščalmi in istrskim bajsom.

“Žal pa nimamo podmladka,” pravi predsednik KD Mandrač Bogomir Likon. “Ko sem bil pred leti še predsednik skupine Val v Piranu, smo imeli vsako leto avdicije, ki se jih je udeležilo veliko srednješolcev. Polovico so jih zavrnili. Zdaj pa imamo težave in celo plesalci priskočimo na pomoč drugim skupinam in plešemo na njihovih nastopih.” Otroških skupin sicer je nekaj, pri mladini pa se interes izgubi, opaža.

Tudi sicer se mora skupina truditi za svoj obstoj. “Predlani smo od občine dobili 800 evrov, lani 1000. Za dvorano, v kateri vadimo in je v lasti Krajevne skupnosti Semedela, pa vsako leto plačujemo 1200 evrov. Stroške imamo še s prevozi na nastope, vzdrževanjem kostumov ... Da kaj zaslužimo, poleti nastopamo v hotelih za turiste, imamo vsaj deset takšnih nastopov na sezono,” pravi Likon. A dodaja, da veselje do folklore in druženja odtehta vse obveznosti, ki jih sodelovanje v skupini prinaša. Med letom kar nekaj nastopov nanizajo na prireditvah koprske občine, v 25 letih pa so gostovali po vseh sosednjih državah, na Češkem, v Litvi, Kanadi, Franciji, Portugalski ... Vsako leto sodelujejo na območnih in regijskih tekmovanjih folklornih skupin, večkrat so se uvrstili tudi na državne revije.

Drevi se jim bodo na odru koprskega gledališča pridružili otroci iz skupine Val Osnovne šole Koper ter Šavrini in anka Šavrnike.

HR


Najbolj brano