16,5 milijona - najbrž zgolj pobožna želja

Stečajni upravitelj SGP Tehnika Matjaž Nanut bo jutri skušal prodati kompleks C2 s 190 stanovanji in nekaj poslovnimi prostori, ki jih je propadli škofjeloški gradbinec gradil v zahodnem delu izolskih Livad. Skušal zato, ker so možnosti za prodajo zelo pičle, saj izklicna cena znaša kar 16,539.225 evrov.

V štirih stavbah je   27.776 kvadratnih metrov prostorov: 190 stanovanj in nekaj poslovnih prostorov. V    Tehniku so jih navajali  pet,  spletni portal drazba.net  omenja dva. Večina stavb ima  po  dva vhoda in dve stopnišči z dvigalom.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V štirih stavbah je 27.776 kvadratnih metrov prostorov: 190 stanovanj in nekaj poslovnih prostorov. V Tehniku so jih navajali pet, spletni portal drazba.net omenja dva. Večina stavb ima po dva vhoda in dve stopnišči z dvigalom.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Dražbo so napovedali za jutri ob 11.30 na sedežu pisarne v Tavčarjevi ulici 10 v Ljubljani. Do včeraj zjutraj ni nihče vplačal varščine, ki je pogoj za udeležbo, niti se ni nihče oglasil v pisarni. Nekaj vprašanj jim je v imenu nekega posameznika pred časom zastavila le ena od nepremičninskih agencij.

Že ko je SGP Tehnik poleti 2009 zagrizel v projekt, so poznavalci opozarjali, da ga morda ne bo izpeljal do konca. Gradbeno dovoljenje in 7539 kvadratnih metrov zemljišč med Južno cesto in neprofitnim blokom Livade je dobil od Gorice Leasinga. Na kakšen način jim je to uspelo, niso nikoli pojasnili. Lizinška hiša je zemljišča dobila od občine. 3,9 milijona, na kolikor so jih zelo širokogrudno ovrednotili, so kompenzirali z vložkom Gorice Leasinga v neprofitni blok. Novembra 2009 se je tedanji župan Tomislav Klokočovnik dogovoril za poplačilo bloka s prenosom občinskih zemljišč, namenjenih neprofitni gradnji, in poračunom komunalnega prispevka za skoraj 800.000 evrov. Pobot so uresničili na zadnji dan leta 2009. Do celotnega posla, ki se je začel že leta 2006 s takratno županjo Bredo Pečan in sklenitvijo 4,5 milijona evrov vredne soinvestitorske pogodbe z lizinškim podjetjem, pa je bilo kritično računsko sodišče. Občini je ob pregledu poslovanja leta 2009 izdalo negativno mnenje.

Poleg navite cene je treba upoštevati še, da kompleks v Izoli ni dokončan. Tudi zato ga je mogoče prodajati le kot celoto, kar pa poslabša prodajne možnosti. To je bilo razvidno tudi ob večkratnih dražbah Nokturna na Markovcu, ki pa je - za razliko od kompleksa C2 v Livadah - dokončan.

V igri je več kot 20 milijonov

Za dokončanje stanovanj in poslovnih prostorov ter ureditev okolice bi bilo po oceni stečajnega upravitelja Matjaža Nanuta treba odšteti še dodatnih tri do pet milijonov, kar skupaj s kupnino nanese že več kot 20 milijonov. Da bi bil v Sloveniji kdo pripravljen vložiti toliko denarja, si je v tem obdobju težko predstavljati. Tega se očitno zavedajo tudi v Nanutovi odvetniški pisarni, saj dopuščajo, da bodo za nepremičnino še letos sklicali novo dražbo in jo prodajali po tržni ceni. Tokratni znesek, 16,5 milijona, jo presega. Povedali so nam, da ga je potrdil ločitveni upnik, Družba za upravljanje terjatev bank oziroma slaba banka. Nanjo je terjatve prenesla Nova kreditna banka Maribor, ki je omogočila gradnjo.

Za 28 milijonov hipotek

Mariborska banka je na zemljiščih Tehnikovega kompleksa v zemljiški knjigi vpisala hipoteke, višje od izklicne cene - za vrtoglavih 28 milijonov. Kaj vse je skušala z njimi zavarovati, ni jasno, vendar so najbrž prav te številke stečajnega upravitelja Nanuta odvrnile od namere, da bi skušal kompleks dokončati med stečajnim postopkom. Podjetje je v stečaju od 9. januarja.

Po pojasnilih, ki smo jih dobili iz Nanutove pisarne, si tam resnično prizadevajo, da bi prodali izolski kompleks. Če jim to ne bi uspelo niti po tržni ceni, jim preostane še likvidacijska, se pravi najnižja možna. V vsakem primeru stavijo na kupca iz tujine, pravijo.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano