13 muzejev iz Istre skupaj proti žici

Vrstijo se pozivi predsedniku vlade Miru Cerarju, naj zaščiti mejo na civiliziran način, ne pa z bodečo žico.

Vrstijo se pozivi predsedniku vlade Miru Cerarju, naj zaščiti 
mejo na civiliziran način, ne pa z bodečo žico. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vrstijo se pozivi predsedniku vlade Miru Cerarju, naj zaščiti mejo na civiliziran način, ne pa z bodečo žico. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Pravih in verodostojnih informacij o resničnih tveganjih, ki naj bi jih ograja preprečila, župani nimajo. “Dostopa do dokumentacije z oznako 'zaupno', kaj šele 'strogo zaupno' župani v Sloveniji sploh nimamo,” opozarja koprski župan Boris Popovič, ki pravi, da v Mestni občini Koper nad žico ne morejo biti navdušeni: “Prepričan sem, da v tujini, pri tem mislim na zahodno demokracijo oziroma na Evropo, jemljejo župane neprimerno bolj resno, se z njimi pogovarjajo in dogovarjajo ter z lokalnimi skupnostmi - vsaj kar se tiče varnosti, gospodarstva, zdravstva, pa še česa - delajo z roko v roki.”

V stranki Oljka pozivajo vlado, naj tako umakne to sramoto in schengensko mejo zaščiti na civiliziran in kulturen način, kot so to storile nekatere druge evropske države. K posredovanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju in pa pozivajo tudi istrske poslance SMC. “V Istri ne potrebujemo meje ali bodečih žic, temveč skupno evropsko regijo, do katere bo prej kot slej moralo priti,” so poudarili v Oljki, ki jo vodi Valter Krmac.

“Pozivamo vas, da v imenu kulture in dediščine, ki jo s ponosom negujemo in promoviramo na tem delu Evrope, prekličete to nehumano dejanje in odstranite bodečo žico iz slovensko-hrvaške meje,” so predsednika slovenske vlade v javnem pismu pozvali tudi predstavniki kar 13 muzejev in galerij iz Pirana, Izole, Umaga, Poreča, Pulja, Pazina in Reke.

Protestirajo tudi v Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper. Bodeča žica vzbuja strah med ljudmi in ustvarja izredne razmere. Vlado pozivajo, da zavaruje naše meje na način, kot se spodobi za sodobno in napredno evropsko državo.

Ogorčeno pismo je prišlo tudi iz planinskega društva Kamenjak z Reke, kjer pozivajo slovenske planince, planinska društva in zvezo, da javno protestirajo proti odločitvi slovenske vlade za postavljanje žice. KG, HR


Najbolj brano