“Vsak je dobrodošel in sprejet”

Število rakavih bolnikov tudi na Primorskem nenehno narašča. Bolniki, tudi tisti, ki so zdravljenje uspešno prestali, pogosto ne vedo, kje najti oporo in nasvet sebi enakih, čeprav v Istri že dolgo delujeta skupini za samopomoč obolelim za rakom. Zato člani teh skupin vabijo medse, na srečanja, kjer oboleli spoznavajo, da v boju s to boleznijo niso sami in osamljeni.

Jadranka Vrh Jermančič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jadranka Vrh Jermančič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Pod okriljem Društva onkoloških bolnikov delujeta v Istri dve skupini za samopomoč, ena v Izoli, druga v Kopru. Strokovna vodja izolske skupine je že dolga leta zdravnica citopatologinja Jadranka Vrh Jermančič, sicer zaposlena v izolski bolnišnici. “Dan za dnem se srečujem z bolniki z rakom, ki v stiski ne najdejo prave čustvene opore oziroma neke vrste terapije - posebne oblike pomoči, ki prihaja iz izkušenj ljudi, ki so se sami soočili z boleznijo, jo pozdravili, ali se naučili z njo složno živeti,” pravi.

Dodaja še pojasnilo in vabilo: “Skupine za samopomoč so že nekaj let namenjene tako ženskam kot moškim ter vsem vrstam rakavih bolezni. Vsi so dobrodošli, vsakega bomo sprejeli in mu pomagali. Že če pomagamo enemu ublažiti stiske, naše delovanje ni zaman.”

Komu priporočajo, naj poišče oporo v skupini? Jadranka Vrh Jermančič omenja bolnike, ki so na začetku okrevanja in vabi tudi tiste, ki so zdravljenje že prestali in lahko s svojo izkušnjo pomagajo bolnikom, ki so se z diagnozo šele pravkar soočili. “Drug drugemu smo lahko v oporo in pomoč, si izmenjujemo izkušnje, informacije, se učimo, kako živeti naprej. To je bistvo delovanja skupine.”

Pod okriljem Društva onkoloških bolnikov Slovenije deluje v državi 21 skupin za samopomoč, dve v Istri. Redna mesečna srečanja skupine v Izoli so od septembra do junija vsak prvi četrtek v mesecu ob 18. uri. Dobivajo se v sejni sobi izolske bolnišnice. Vodja skupine je koordinatorka in prostovoljka Marija Tomišič, strokovna vodja je Vrh Jermančičeva. Skupina v Kopru pa se srečuje od septembra do junija vsak drugi četrtek v mesecu, prav tako ob 18. uri. Dobivajo se v koprskem zdravstvenem domu, v sejni sobi. Skupino vodi koordinatorka in prostovoljka Vida Šukljan, strokovna vodja skupine pa je Darka Verbič. JA


Najbolj brano